Συμφωνία ΕΤΕπ με Τρ. Κύπρου, RCB, USB και CDB

Συμφωνίες δανείου και εγγύησης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Τζόναθαν Τέιλορ, ο οποίος θα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στην ομιλία του ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε ότι "πραγματοποιούμε άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας μας. Ήταν βασική μας επιδίωξη να βρούμε τους τρόπους για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τόπου μας, γιατί αυτές ακριβώς οι επιχειρήσεις αποτελούσαν και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων αξιοποιεί σημαντικούς πόρους που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει, λειτουργεί μέσω των κυπριακών τραπεζών και βασίζεται επίσης στην παροχή κυβερνητικής εγγύησης από την Δημοκρατία".

Σημείωσε ότι "το Σχέδιο Χρηματοδοτήσεων προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις έχει πετύχει. Τον τελευταίο χρόνο έχουν διατεθεί γύρω στα 100εκ σε 80 κυπριακές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σήμερα διασφαλίζουμε πως θα έχει συνέχεια, ανανεώνοντας και διευρύνοντας την εφαρμογή του μέσω της Τράπεζας Κύπρου και εντάσσοντας ταυτόχρονα τρείς νέες τράπεζες στο Σχέδιο, την RCB, την USB και την CDB".

Παράλληλα, τόνισε ότι "έχουμε αφήσει πίσω την βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, έχουμε σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και έχουμε εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Το Μνημόνιο φτάνει στο τέλος του. Με ξεκάθαρο τρόπο όμως, και για άλλη μια φορά, θέλω να τονίσω πως αυτό δεν σηματοδοτεί το τερματισμό των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Ούτε βεβαίως επιτρέπονται ανεύθυνες τραπεζικές πρακτικές ή εξίσου ανεύθυνες πολιτικές διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Πρέπει με συνέπεια να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να εδραιώσουμε την αναπτυξιακή προοπτική, να αποκαταστήσουμε πλήρως την επενδυτική εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε με αυτό τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες".

"Και σε αυτή ακριβώς την προσπάθεια εντάσσονται κινήσεις, όπως είναι αυτή που πραγματοποιούμε σήμερα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επανδύσεων, που δίνουν χειροπιαστή και καθοριστική στήριξη στις επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας",κατέληξε ο Υπουργός. 

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων