Powered by

ΟΗΕ: Ψήφισμα έκκλησης για άρση του εμπάργκο στην Κούβα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου σχεδόν ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο γίνεται έκκληση να αρθεί το εμπάργκο το οποίο επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1962.

Tο ψήφισμα αυτό υιοθετείται κάθε χρόνο με 191 ψήφους. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δύο χώρες που πάντοτε τάσσονταν εναντίον της απόφασης αυτής της ΓΣ του ΟΗΕ, φέτος απείχαν από την ψηφοφορία, εξέλιξη δίχως ιστορικό προηγούμενο.

Τη στάση της Ουάσινγκτον είχε προαναγγείλει η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα τάσσονταν εναντίον αυτού του ψηφίσματος, σήμερα (όμως) οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απόσχουν», εξηγώντας πως αυτή η αλλαγή στάσης οφείλεται στη «νέα προσέγγιση» της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Αβάνας.

Η συγκεκριμένη φράση της Πάουερ έγινε δεκτή με ζωηρές επιδοκιμασίες στην αίθουσα, όπου πρεσβευτές λατινοαμερικάνικων, ασιατικών και αφρικανικών κρατών κατήγγειλαν ο ένας μετά τον άλλο από το βήμα το αμερικανικό εμπάργκο.

Η Σαμάνθα Πάουερ υπογράμμισε πως «η αμερικανική πολιτική απομόνωσης της Κούβας δεν λειτούργησε»: «Αντί να απομονώσει την Κούβα (...) η πολιτική μας απομόνωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, και εδώ, στον ΟΗΕ», αναγνώρισε.

Η αποχή της Ουάσινγκτον, σημείωσε η ίδια, ασφαλώς δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ «συμφωνούν με όλες τις πολιτικές και όλες τις πρακτικές της κυβέρνησης της Κούβας».

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι», συμπλήρωσε, για «τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες συνεχίζει να διαπράττει με ατιμωρησία η κουβανική κυβέρνηση εναντίον του ίδιου του λαού της», συμπεριλαμβανομένων των «αυθαίρετων συλλήψεων» αντιφρονούντων. Πάντως, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο έχει επιτύχει «σημαντικές προόδους στην προσπάθεια βελτίωσης της ευημερίας του πληθυσμού», για παράδειγμα στους τομείς της υγείας ή της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Ακόμη – κάνοντας άλλη μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη τοποθέτηση – η Πάουερ απέτισε φόρο τιμής στους κουβανούς γιατρούς οι οποίοι πήγαν να αγωνιστούν για να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, κάνοντας μια «εντυπωσιακή συμβολή» στις προσπάθειες γι' αυτό.

Η ΓΣ του ΟΗΕ εγκρίνει κάθε χρόνο από το 1992 ένα ουσιαστικά ταυτόσημο ψήφισμα, το οποίο καταδικάζει τον αμερικανικό οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλεται επί 55 χρόνια σε βάρος της Αβάνας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή μια νέα άμβλυνση των κυρώσεων σε βάρος της Κούβας, κυρίως για να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές στα πεδία της ιατρικής έρευνας, αλλά και για να μπορούν οι Αμερικανοί να αγοράζουν κουβανικά πούρα και ρούμι σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος δεν είναι σε θέση να άρει το εμπάργκο, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Πολ Ράιαν, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα πως το αμερικανικό κοινοβούλιο θα διατηρήσει σε ισχύ το εμπάργκο αψηφώντας τα μέτρα του Ομπάμα με στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων με τη νήσο.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr/ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας