Powered by

CETA: Τα τέσσερα σενάρια μετά το βέτο της Βαλλονίας

Τέσσερα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με το βέτο της Βαλλονίας στη CETA, μεταφέρουν τις τελευταίες ώρες διπλωματικές πηγές, προσκείμενες σε εθνικές αντιπροσωπείες κρατών μελών, με το τρίτο από αυτά να είναι και το επικρατέστερο.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η Βαλλονία αίρει τις αντιρρήσεις της τα επόμενα εικοσιτετράωρα και προσυπογράφει τη συμφωνία. Το σενάριο αυτό όμως χάνει διαρκώς έδαφος ύστερα από την κατηγορηματική άρνηση της βαλλονικής κυβέρνησης να δώσει τη συγκατάθεσή της για τη συμφωνία «ως έχει».

Χαρακτηριστική είναι και η εκτίμηση του Χριστιανοδημοκράτη Προέδρου του βαλλονικού Κοινοβουλίου Andre Antoine, ο οποίος εκτιμά ως «ελάχιστα πιθανό» το ενδεχόμενο ανατροπής της βαλλονικής απόφασης εντός των χρονικών ορίων που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλες εξάλλου οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο, Πέμπτη, πόσο μάλλον που οι Βαλλόνοι εγείρουν νέες αξιώσεις (την προστασία των Βαλλόνων αγροτών). Επισημαίνεται μάλιστα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βαλλόνων (70%) δείχνει να στηρίζει το ‘όχι’ της βαλλονικής κυβέρνησης, γεγονός που δίνει ‘αέρα στα πανιά’ του Προέδρου της P. Magnette, ο οποίος βλέπει το στοίχημα ‘να του βγαίνει’ και τις μετοχές του στο πολιτικό χρηματιστήριο ‘να ανεβαίνουν’.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να υπογράψει τη συμφωνία παρά το βαλλονικό ‘όχι’, κάτι θεωρητικά εφικτό, όχι όμως και πιθανό, καθώς το σενάριο αυτό, που προωθούσε μέχρι πρότινος ο Αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και επικεφαλής των Φλαμανδών Φιλελεύθερων De Croo, απορρίφθηκε όμως στη συνέχεια από τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και από τον Βέλγο Πρωθυπουργό Michel, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να υποστηριχτεί πολιτικά, καθότι αντιβαίνει προς το κράτος δικαίου.

Την ίδια ώρα (τρίτο σενάριο) πληθαίνουν ο φωνές «κι άλλο χρόνο», μετάθεση της απόφασης για αργότερα ή άλλως η παραπομπή της υπόθεσης στις καλένδες μέχρι νεωτέρας, ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια «έντιμη λύση» για την άρση του αδιεξόδου. Δεν λείπουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Magnette προσπαθεί στην πραγματικότητα να εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, ποντάροντας στη σπουδή που δείχνει τόσο η ΕΕ όσο και ο Καναδάς για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι παρά την περί του αντιθέτου ρητορική του, στην πραγματικότητα στόχος του Magnette είναι να απεμπλακεί από την όλη υπόθεση, αποσπώντας όσο γίνεται περισσότερα οφέλη: Καταφέρνοντας π.χ. να απαλείψει τη ρύθμιση περί διαιτητικών δικαστηρίων που θα επιδικάζουν τις διαφορές πολυεθνικών με κράτη/περιφέρειες ακόμα και εκτός ΕΕ με αποτέλεσμα αίφνης η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ ‘να βρίσκεται στον αέρα’, καθότι θα τελεί υπό την αίρεση της αποδοχής της από ένα δικαστήριο που δεν θα κρίνει με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ριζικές αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας δεν είναι όμως δυνατόν να επισυμβούν χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτής της άποψης, ο Magnette αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να ακολουθεί επί μακρόν την ίδια παρελκυστική τακτική ούτε επιθυμεί να στιγματιστεί ως ο ‘μοιραίος άνθρωπος’ που θα έχει προκαλέσει την κατάρρευση της συμφωνίας. Για τον λόγο αυτό, σημειώνουν, η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες.

Το τέταρτο και τελευταίο σενάριο προβλέπει ότι η Βαλλονία θα αρνείται πεισματικά να επικυρώσει τη συμφωνία, η βελγική ομοσπονδία δεν είναι σε θέση να δώσει τη συγκατάθεσή της, με αποτέλεσμα η συμφωνία να παραμείνει ‘νεκρό γράμμα’ παρά την επικύρωσή της από όλες τις υπόλοιπες χώρες μέλη, περιφέρειες κλπ. Ως εκ τούτου, η σύνοδος ΕΕ-Καναδά που είχε προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, κατά πάσα πιθανότητα θα ακυρωθεί και θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που ευοδωθεί αυτό το σενάριο, διατυπώνεται η ανησυχία ότι και οι υπόλοιπες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπογραφή ανάλογων συμφωνιών (π.χ με τις ΗΠΑ) μπορεί ‘να τιναχτούν στον αέρα’.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απογοητευτική επίδοση...Οριακός ρυθμός ανάπτυξης για τη βρετανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Η πιθανή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ μπορεί να ρίξει τις τιμές πετρελαίου ακόμη και στα $40/βαρέλι
Ευρωζώνη: Επιβεβαιώθηκε στο 0,4% η ανάπτυξη-Ενισχύθηκε η απασχόληση
ΗΠΑ: Άλμα 287% στο δημοσιονομικό έλλειμμα τον Οκτώβριο
Γερμανία: Ανάπτυξη 0,4% προβλέπουν για το 2025 οι σύμβουλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Δεν έχει τέλος το ράλι στο bitcoin-Ξεπέρασε και τα 93.000 δολάρια
Στα 2,5 εκ. οι νέες θέσεις εργασίας στον τομέα ενέργειας το 2023-Aιχμή του δόρατος οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας
Μετά το bitcoin η σκυτάλη στο Dogecoin-Διπλασίασε την αξία του σε πέντε ημέρες
Σε μετεκλογικό ράλι το δολάριο-Φτάνει σε υψηλά δύο ετών
Το ξέφρενο ράλι του bitcoin μετά την εκλογή Τραμπ πηγαίνει με φόρα στα $100.000