Powered by

Κίνα: Σχέδια για επτά νέες ζώνες ελεύθερου εμπορίου

Σύντομα θα εγκριθούν τα γενικά σχέδια για την τρίτη ομάδα ζωνών ελεύθερου εμπορίου (free trade zones, FTZs) της Κίνας, που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, αναφέρει δημοσίευμα της Shanghai Securities News.

Τον Αύγουστο, η Κίνα ενέκρινε την ίδρυση επτά νέων ζωνών ελεύθερου εμπορίου, καθώς θέλει να επαναλάβει την επιτυχία των προηγούμενων σχετικών προσπαθειών. Ο συνολικός αριθμός των FTZs θα ανέρχεται πλέον σε 11, μετά την πρώτη ελεύθερη ζώνη που ιδρύθηκε στη Σαγκάη πριν από τρία χρόνια και μία δεύτερη ομάδα που ιδρύθηκαν στην παραθαλάσσια Τιαντζίν, τη Φουτζιάν και τη Γκουανγκντόνγκ στα τέλη του 2014. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Γκάο Χουτσένγκ, τον Αύγουστο, η επαρχία Λιαονίνγκ στη Βορειοανατολική Κίνα θα εστιάσει σε μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά για να μετασχηματίσει την παλιά βιομηχανική βάση σε πιο ανταγωνιστική περιοχή, ενώ η Ζετσιάνγκ αναμένεται να διερευνήσει την απελευθέρωση του εμπορίου προϊόντων και τη βελτίωση των δυνατοτήτων της στην παγκόσμια κατανομή προϊόντων. 

Η περιφέρεια Χενάν της κεντρικής Κίνας θα αξιοποιήσει το δυναμικό της στις μεταφορές και τα logistics, ενώ το Χιουμπέι θα δημιουργήσει βάσεις υψηλής τεχνολογίας και θα διευκολύνει την ανάπτυξη της οικονομικής ζώνης του ποταμού Γιανγκτσέ. Η Κίνα ελπίζει ότι οι FTZs στις περιφέρειες Τσονγκκίνγκ, Σιτσουάν και Σαανσί, που βρίσκονται στη λιγότερο αναπτυγμένη δυτική πλευρά της, θα βοηθήσουν στο άνοιγμά τους για να αναδειχθεί η οικονομική ζωτικότητά τους. 

Οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου αποτελούν μέρος των κυβερνητικών προσπαθειών για τη δοκιμή μεταρρυθμιστικών πολιτικών, στις οποίες περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των επιτοκίων και λιγότεροι περιορισμοί στις επενδύσεις για την καλύτερη προσαρμογή της οικονομίας στις διεθνείς πρακτικές. 

Μεταξύ των επιτυχημένων δοκιμών που έγιναν στις δύο πρώτες ομάδες FTZs ήταν η θέσπιση «αρνητικής λίστας», που αναφέρει τους τομείς, στους οποίους απαγορεύονται ξένες επενδύσεις, ενώ επιτρέπει στις ξένες εταιρείες που επενδύουν στους κλάδους εκτός της λίστας να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες με αυτούς που ακολουθούν οι εγχώριες εταιρείες. Ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματα, η Κίνα εξετάζει να διευρύνει την προσέγγιση αυτή σε όλη τη χώρα. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας