Powered by

Εργασιακά και συντάξεις συζητούν Αθήνα- θεσμοί

Μέσα σε κλίμα «αμοιβαίας και καλής συνεργασίας» ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας της Ελλάδας Γιώργου Κατρούγκαλου και του ανωτάτου κλιμακίου των τεσσάρων θεσμών, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα «γενικής πολιτικής».

Η ελληνική πλευρά λέγεται ότι πρότεινε έναν «οδικό χάρτη» διαπραγματεύσεων για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, που και επισήμως πλέον μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης, υπάρχει η πληροφόρηση πως στη διαπραγμάτευση των δύο αυτών επίμαχων ζητημάτων ενδέχεται να εμπλακούν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όπως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν άλλες για το εργασιακό.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα ψηφιστούν οι αμέσως επόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με σημαντικότερη εκείνη της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως επίσης και του "παγώματος” των κατώτατων συντάξεων έως το 2021, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι «θεσμοί» πάντως πιέζουν για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου 2015 ανά δεκαοχτάμηνο και όχι ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι «η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας». Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ντέκλαν Κοστέλο), του ΕSM (Νίκολα Τζιαμαρόλι) και του ΔΝΤ (Ντέλια Βελκουλέσκου), ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι επικεφαλής των θεσμών «ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση» στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουν τον "οδικό χάρτη" της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Και πρόσθεσε ότι «η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν".

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για συζήτηση «σε εποικοδομητικό κλίμα».

Για την ελληνική πλευρά, πρόσθεσε, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης