Powered by

Κραχ στην ελληνική αγορά ακινήτων

Κατά 40% έχουν μειωθεί οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα, γεγονός που σηματοδοτεί την τρίτη μεγαλύτερη πτώση τιμών διεθνώς στο διάστημα αυτό, μετά την Ουκρανία (μείον 70%) και τη Λετονία (45%).

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύονται στην τριμηνιαία έρευνα “Global House Watch” που εκπονείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο για την περίπτωση της Ελλάδας αντλεί στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και από κτηματικές εταιρείες.

Εκτιμάται ότι η κρίση των ακινήτων στην Ελλάδα εκδηλώθηκε κυρίως από το 2009 και μετά, και όχι από το 2007 που εκπονήθηκε η έρευνα. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αθανάσιος Βεργουλάκος, ιδιοκτήτης κτηματικής εταιρείας στην Αθήνα, «η μεγάλη κατρακύλα έχει επέλθει στο διάστημα 2011-2013, με μία ελαφρά ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2014, και έκτοτε δεν κουνιέται φύλλο».

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη ραγδαία πτώση της αγοραστικής αξίας των κατοικιών, έρχονται σε μια περίοδο που προβλέπεται νέος κύκλος σημαντικής πτώσης τιμών σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα.

Ο δείκτης Global House Price Index του ΔΝΤ, που ενσωματώνει τις πραγματικές τιμές των κατοικιών σε περίπου 60 οικονομίες του πλανήτη, παρουσιάζει μία ελαφρά ανοδική τάση και την τελευταία διετία, χωρίς όμως να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Από το 2007 μέχρι σήμερα οι τιμές των κατοικιών έχουν κινηθεί ανοδικά στο ένα τρίτο των χωρών που περιλαμβάνονται στο δείκτη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε Περού, Χονγκ Γκονγκ και Βραζιλία, όπου οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν.

Ο κ. Βεργουλάκος επισημαίνει ότι η αγορά της κατοικίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την καταναλωτική πίστη και την πολιτική σταθερότητα. «’Όσο ο κόσμος θα πηγαίνει για ύπνο το βράδυ και δεν θα ξέρει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα, η αγορά σε όλους τους τομείς θα παραμένει καθηλωμένη».

Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι πριν από την κρίση «ζούσαμε μέσα σε μία τεράστια καταναλωτική φούσκα», μέσα στην οποία «και η αγοραπωλησία ακινήτων ήταν κάτι παραπάνω από υπερβολική», και ότι, επομένως, «μία διόρθωση ήταν απαραίτητο να γίνει».

«Το πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Βεργουλάκος, «δεν είναι μόνο ότι δεν πωλούνται πλέον κατοικίες επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν έχει λεφτά, αλλά ότι και εκείνοι που διαθέτουν χρήματα δεν τα επενδύουν διότι τα μέτρα λιτότητας, με τη μία φορολογία να διαδέχεται την άλλη, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την αγορά».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης