Καταγγελίες για ενέργειες τραπεζών δέχεται ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
14:38 - 25 Αυγούστου 2015
Σωρεία καταγγελιών από μέλη του λαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών(ΣΥΠΡΟΔΑΤ), σύμφωνα με τις οποίες η Τράπεζα Κύπρου πιέζει κατόχους αξιογράφων και μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής να ξοφλήσουν/αναδιαρθρώσουν δάνεια τα οποία συνήψαν για να αγοράσουν μετοχές και αξιόγραφα, προσφέροντας ως εξασφάλιση τέτοια κεφαλαιακά μέσα.
Ο Σύνδεσμος, με ανακοίνωσή του, εύχεται και ελπίζει “να μην συνεχιστεί αυτή η τακτική, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων κάτω από τα οποία παρασχέθηκαν τα εν λόγω δάνεια” και καλεί όλους τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες “να αντιδρούν στις πιέσεις που δέχονται και να απαντούν στα επιστολές – απειλές της τράπεζας διεκδικώντας τα όσα νόμιμα δικαιούνται και να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους”.
Συμβουλεύει επίσης τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες να απαντούν στην Τράπεζα Κύπρου ότι τα δάνεια αυτά είναι παράνομα βάσει του άρθρου 15 του Περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου 1997.Η παρανομία αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιβεβαιώνεται με εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας προς όλες τις τράπεζες ημερ. 22.10.1999.
Το γεγονός, προστίθεται, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες απέφευγαν να αναφέρουν στις αιτήσεις/έγγραφα δανείων τον πραγματικό σκοπό του δανείου, καθιστά τη θέση τους δυσχερέστερη.
Ο Σύνδεσμος καλεί επίσης τα μέλη του και όλους τους επηρεαζόμενους όπως, “αν μετά την πιο πάνω απάντηση προς την Τράπεζα Κύπρου, αυτή συνεχίσει να τους πιέζει, να προσφύγουν σε ένα δικηγόρο της επιλογής τους για να διεκδικήσουν και διά της νομικής οδού το δίκαιό τους”.
Επαναλαμβάνει ότι “είναι εξαιρετικά επείγον για τους κατόχους αξιογράφων που δεν έλαβαν νομικά μέτρα εναντίον των τραπεζών, να το πράξουν άμεσα καθότι τίθεται άμεσα το θέμα παραγραφής των αξιώσεων τους που βασίζονται στην εξαπάτηση και το δόλο”.
Σημειώνεται ότι, “οι τράπεζες είχαν διακόψει την καταβολή των τόκων επί των αξιογράφων, τον Ιούνιο του 2012. Τότε, οι περισσότεροι κάτοχοι αξιογράφων, πιθανώς να μην αντιλήφθηκαν την απάτη που υπέστηκαν. Άλλοι, ανέμεναν ότι θα πληρώνονταν τον τόκο των αξιογράφων την επόμενη εξαμηνία, ήτοι το Δεκέμβριο του 2012”.
“Η παράλειψη καταβολής των τόκων από την τράπεζα και σε αυτή την περίοδο είναι η τελευταία που μπορεί να ληφθεί υπόψη προκειμένου να υπολογισθεί η τελική προθεσμία για καταχώρηση αγωγής”, όπως αναφέρεται.
Είναι πολύ σημαντικό, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, “να γίνει κατανοητό από όλους ότι, εάν παραγραφεί το δικαίωμα αυτό, τότε δεν υπάρχει περιθώριο καταχώρησης αγωγής και/ή τυχόν καταχώρηση της, θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και καλούμε όλους τους κατόχους αξιογράφων να συμβουλευτούν τους δικηγόρους τους για να μην χάσουν τα δικαιώματα τους”.
Τον ίδιο πιο πάνω κίνδυνο, αναφέρει, “διατρέχουν και οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια σε ξένο νόμισμα. Βάσει αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόσουν το συμφωνηθέν επιτόκιο ως ίσχυε κατά την ημερομηνία συνομολόγησης και/ή εκταμίευσης του δανείου”.
“Οι αναφορές ορισμένων τραπεζών ότι οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στο εξωτερικό δεν τις δεσμεύουν, δεν ευσταθούν και καλούμε τους δανειολήπτες να πάρουν σχετική νομική συμβουλή για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ