Powered by

Σε ύφεση η ιαπωνική οικονομία

Συρρίκνωση 1,6% παρουσίασε σε ετήσια βάση η ιαπωνική οικονομία το β` τρίμηνο του έτους, λόγω υποχώρησης των εξαγωγών και της κατανάλωσης, αυξάνοντας το ενδεχόμενο παρουσίασης νέων δημοσιονομικών ή νομισματικών μέτρων για τόνωση της οικονομίας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Παράλληλα, η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και οι επιπτώσεις της στις γειτονικές χώρες, αυξάνουν το ενδεχόμενο μιας ήπιας ανάκαμψης στην Ιαπωνία το γ` τρίμηνο.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναμένεται να ωθήσουν την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2015 κατά τη νέα έκδοση των εκτιμήσεών της τον Οκτώβριο.

Ωστόσο η υποχώρηση της κατανάλωσης, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,8% καταγράφοντας την  πρώτη τριμηνιαία μείωση από το β` τρίμηνο του 2014, ενδεχομένως να αποθαρρύνει την επέκταση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Η κατανάλωση αντιστοιχεί περίπου στο 60% της οικονομικής δραστηριότητας.

Ενδεικτικά, ο Υπουργός Οικονομικών Ακίρα Αμάρι αναγνώρισε ότι η κατανάλωση ενδεχομένως να επηρεάστηκε από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, καθώς τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αποδυνάμωσαν το γεν με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος εισαγωγής.

Ταυτόχρονα, βοηθοί του Πρωθυπουργού Άμπε διαμήνυσαν ότι περαιτέρω μείωση του γεν δεν θα είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη, καθώς θα ωθήσει περαιτέρω το κόστος για τα τρόφιμα και θα κτυπήσει την κατανάλωση.

Το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 2% μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σίντζο Άμπε το Δεκέμβριο του 2012, παρά την υλοποίηση δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας που αντιστοιχούν σε 3% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου