Ο Συνεργατισμός και η συνεισφορά του στην Κύπρο

Τον κύκλο των παρουσιάσεων για τη θεματική «Συνεργατισμός και συνεισφορά του στην Κύπρο» άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριος Κληρίδης, μιλώντας στο συνέδριο «Coops for you, Βringing People Together».

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι στα διαχρονικά προβλήματα του Συνεργατισμού αναφέρθηκε στην παρουσίαση του ο κ. Κληρίδης. «Ο συνεργατικός πιστωτικός τομέας παρόλο που έχει χάσει τον χαρακτήρα του με την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας από τα μέλη του στο κράτος, προσπαθεί να διατηρήσει τις αξίες του», σημείωσε ο κ. Κληρίδης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας υπέδειξε ότι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Συνεργατισμός είναι η κομματικοποίησή του, η οποία αφαιρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του κινήματος, η εξυπηρέτηση όλων όσων απόρριπταν οι τράπεζες και η χορήγηση μεγάλων δανείων σε φίλους και συγγενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, τα προβλήματα που παρουσιάζει ο σύγχρονος Συνεργατισμός είναι οι υποχρεώσεις με βάση τις δεσμεύσεις αναδιάρθρωσης για μειώσεις στο λειτουργικό κόστος και η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων, καθώς όταν το κράτος -ο κύριος μέτοχος του Συνεργατισμού- δυσκολεύεται να βρει χρηματοδότηση τότε δυσκολεύεται και ο Συνεργατισμός.

«Ο Συνεργατισμός για να διατηρήσει τον χαρακτήρα του πρέπει να επανατοποθετηθεί σε πιο ηθικές τραπεζικές λειτουργίες όπως πράσινη ανάπτυξη και community banking και να αποφεύγεται η χαλαρή χρηματοδότηση φίλων και συγγενών», κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρίας Συμμετόχων, Ανδρέας Μουσκάλλης, αναφέρθηκε στην ιστορία του κυπριακού συνεργατικού κινήματος και τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.
Ο κ. Μουσκάλλης κατέδειξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Συνεργατισμός στην Κύπρο ήταν η τουρκική εισβολή. «Από τις 226 συνεργατικές εταιρίες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους στα κατεχόμενα μόνο 16 εταιρίες επαναδραστηριοποιήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές», ανάφερε ο κ. Μουσκάλλης.

Ακολούθως ο Αναπληρωτής Έφορος υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιριών, Κύπρος Πρωτοπαπάς αναφέρθηκε στην παρουσίαση του για το συνεργατικό μοντέλο, τις αρχές και αξίες του, την κοινωνική του προσφορά και τις νέες προοπτικές που παρουσιάζονται.

Ο κ. Πρωτοπαπάς δήλωσε πως πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από ένα επιχειρηματικά μοντέλα για να υπάρχει ισορροπία και βιωσιμότητα στην αγορά για αυτό και ο Συνεργατισμός είναι αναγκαίος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επιπρόσθετα, ο κ. Πρωτοπαπάς σημείωσε πως υπάρχουν νέοι τομείς που ο Συνεργατισμός μπορεί να προσφέρει συμβάλλοντας στην προώθηση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη μείωση της ανεργίας και στην παροχή προϊόντων χαμηλού κόστους και υπηρεσιών στην κοινωνία, κυρίως στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες.

Ο επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Παναγιώτης Ανδρέου, στην παρουσίασή του ανέπτυξε επιχειρηματολογία γιατί ο Συνεργατισμός αποτελεί τη διαχρονική εναλλακτική τραπεζική επιλογή της Κύπρου.

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως πάνω από 600 χιλιάδες κάτοικοι Κύπρου είναι μέλη-πελάτες του Συνεργατισμού, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στον Συνεργατισμό.

Εκτός κειμένου ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μεν πολλά αλλά όχι σε τραγικό επίπεδο αν λάβεις υπόψη τη γενική κατάσταση της οικονομίας. Ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν πολλά».
Αναφερόμενος σε έγκυρες ακαδημαϊκές μελέτες, ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως ο δείκτης φερεγγυότητας είναι κατά μέσο όρο πολύ μεγαλύτερος για τις συνεργατικές τράπεζες από ότι στις εμπορικές. Αυτό οφείλεται στην διαχρονική σταθερή κερδοφορία του συνεργατισμού ακόμη και σε καιρούς κρίσεων ενώ οι εμπορικές τράπεζες έχουν την τάση να επενδύουν μεγάλα ποσά σε μη παραδοσιακούς τομείς που ελλοχεύουν μεγάλο ρίσκο.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας