Νέα εμπόδια για συμφωνία με Ελλάδα από δανειστές
10:54 - 27 Ιουλίου 2015
Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν αύριο τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση ύψους 86 δισ. ευρώ με κακούς οιωνούς, αφού προσκόμματα βάζει το ΔΝΤ στη νέα συμφωνία πριν καν ακόμα έρθει το κουαρτέτο των δανειστών στην Αθήνα, καθώς θέτει ζήτημα τρίτου «πακέτου» προαπαιτούμενων.
Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή αξιωματούχου, αποδίδει την καθυστέρηση στους πιστωτές, διότι όπως αναφέρει δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή θέση με την Αθήνα ως προς το αν θα απαιτηθούν επιπλέον προαπαιτούμενα (σ.σ. Ασφαλιστικό και αγροτικός τομέας), προτού μπορέσει η χώρα να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμά πως είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών τις επόμενες δύο εβδομάδες για ένα πλήρες Μνημόνιο κατανόησης που θα περιλαμβάνει με λεπτομέρεια δεκάδες μέτρα εξοικονόμησης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σχολιάζει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ενδέχεται να χρειαστεί ένα νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο-γέφυρα τον επόμενο μήνα προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμής προς την ΕΚΤ.
Η «απάντηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη δοθεί από τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκάθαρα έχει τονίσει ότι «δέκα μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, μια δυναμική πολιτική κοινών δεσμεύσεων και υποσχέσεων που τηρήθηκαν επιτέλους προχωρά».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε «να υιοθετηθεί από τη Βουλή ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται προαπαιτούμενα από τους δανειστές, περνώντας μέτρα και στις 15 και στις 22 Ιουλίου».
Και η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει τη δική της απάντηση, διαμηνύοντας ότι η συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής μπορεί να αλλάξει μόνο με νέα Σύνοδο Κορυφής. Η βρετανική εφημερίδα Financial Times επίσης κάνει λόγο για το τι συζητείται στο ΔΝΤ.
«Ενδεχομένως οι συνομιλίες να περιπλέκονται περισσότερο από την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να αφήσει το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα, από το οποίο απομένουν ακόμα δόσεις 16,5 δισ. ευρώ, και να διαπραγματευτούν μια εντελώς νέα διάσωση» αναφέρουν οι FT σε δημοσίευμά τους.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «η απόφαση λήφθηκε από ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ που κατέληξαν ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει τους στόχους του να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές ως τον Μάρτιο, όταν και λήγει».
Επισημαίνει ακόμα ότι «η απόφαση του ΔΝΤ σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανοίξουν τις συνομιλίες για τη χορήγηση ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα αρκετά νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, από τη στιγμή που το Ταμείο δεν θα υπογράψει νέο πρόγραμμα αν οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης».
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικές δυσκολίες στη Γερμανία, η οποία έχει αντιταχθεί επίμονα σε μια απομείωση στα επίπεδα που ζητάει το ΔΝΤ, καταλήγουν οι FT, προσθέτοντας ότι «η κατάρρευση του υπάρχοντος προγράμματος του ΔΝΤ σημαίνει ότι η γερμανική Bundestag μπορεί να αναγκαστεί να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα χωρίς την επίσημη έγκριση του Ταμείου, κάτι που Γερμανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι ήταν αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η στήριξη από τους κεντροδεξιούς βουλευτές».
Σύμφωνα με πηγές που έχουν ενημερωθεί για το σκεπτικό του ΔΝΤ, το σχέδιο είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα του Ταμείου αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει τις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Αυτό θα σήμαινε ότι το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα ήταν έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και πιθανότατα θα συνδεόταν με μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την πρόοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ