Powered by

FT: Το σχέδιο Λαφαζάνη για επιστροφή στη δραχμή

Σύλληψη του Γιάννη Στουρνάρα. «Άδειασμα» του θησαυροφυλακίου της ΤτΕ και αίτημα στη Μόσχα για βοήθεια. Αυτές ήταν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι τρεις βασικές επιδιώξεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας – το οποίο συνυπογράφουν η ανταποκρίτρια των F.T. στην Αθήνα Κέριν Χόουπ, καθώς και ο συντάκτης (ο οποίος επισκέπτεται, επίσης, συχνά την ελληνική  πρωτεύουσα) Τόνι Μπαρμπερ – περιγράφεται με αρκετές λεπτομέρειες η συνάντηση των στελεχών που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα στο ξενοδοχείο Oscar της Αθήνας στις 14 Ιουλίου.

Όπως υποστηρίζεται, τα σχέδια των επιθετικών αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τόσο μέσω δηλώσεων ανθρώπων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνάντηση όσο και δημοσιογράφων.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτηρίζεται ως ο «εμπνευστής» του όλου σχεδίου, ενώ προστίθεται ότι ακόμη και οι πλέον σκληροπυρηνικοί αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν όταν ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να γίνει έφοδος στο Νομισματοκοπείο και να κατασχεθεί το ποσό των 22 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι βρίσκεται εκεί.

Κατά τους Financial Times, το πραγματικό ποσό που είναι διαθέσιμο στην ΤτΕ (ή στο Νομισματοκοπείο) δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή χρήματα αρκετά για να «κρατηθεί η χώρα ζωντανή για μερικές εβδομάδες, αλλά σίγουρα όχι ικανό να τη διατηρήσει ζωντανή για έξι μήνες, δηλαδή το μικρότερο διάστημα που χρειάζεται προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα νέο νόμισμα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα τονίζεται πως ζητήθηκε η άποψη του κ. Λαφαζάνη για το εν λόγω άρθρο, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να το σχολιάσει πριν δημοσιευθεί. Στέλεχος, όμως, της Αριστερής Πλατφόρμας υποστήριξε ότι το σχέδιο, όντως, υπήρχε ενώ αναφερόμενος σε δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, σχετικά με την καταστροφή που θα ήταν για τη χώρα το σχέδιο αυτό, τις χαρακτήρισε ως «σκουπίδια».

Προστίθεται, ακόμη, ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν είναι ο μόνος με περίεργες ιδέες, καθώς ανάλογες έχει εκφράσει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, όταν πρότεινε η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσει για κάποιο διάστημα τα περίφημα IOUs.

Όσο για τη βοήθεια από τη Ρωσία, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει επισκεφθεί τρεις φορές τη Μόσχα ως υπουργός, με φανερό στόχο την υπογραφή της συμφωνίας για τον νέο αγωγό.

Όμως η Μόσχα ξεκαθάρισε, νωρίς, ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και ως εκ τούτου η εξ ανατολών βοήθεια που στόχευε ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης