Στα φαρμακεία το NEUROASPIS plp10

Άρχισε η διάθεση του σκευάσματος με την εμπορική επωνυμία NEUROASPIS plp10 για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, το οποίο κατασκευάστηκε από ομάδα τριών Κυπρίων επιστημόνων.
 
Το προϊόν θα διατίθεται στις αγορές της Ευρώπης μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες.  

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η εταιρία PALUPA Medical, δημιουργήθηκε μέσω του θεσμού Εκκολαπτηρίων Κύπρου (Helix Business Incubator) και είχε συσταθεί για την αποπεράτωση ενός πρωτοποριακού και καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος για την θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ) και συνεχίζει τις δραστηριότητες ως μια εταιρία έρευνας και καινοτομίας. 

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορούσε κλινική μελέτη για διαπίστωση της ασφάλειας και της θεραπευτικής επίδρασης ενός διατροφο-φαρμακευτικού σκευάσματος (PLP10) για την ασθένεια αυτή. Το σκεύασμα έχει σχεδιαστεί εξ’ ολοκλήρου από ομάδα τριών Κυπρίων επιστημόνων (Δρ Πατρίκιος Ι., Δρ Λουκαϊδης Γ. και Δρ Παντζαρής Μ.), και παραχθεί σύμφωνα με μια πρωτοποριακή μέθοδο θεραπευτικής φιλοσοφίας και προσέγγισης, τα συστήματα ιατρικής (systems medicine), διαμέσου συστημάτων βιολογίας. Μια ολιστική μέθοδος, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται για τη θεραπεία της χρόνιας  αυτής ασθένειας.

Για το προϊόν της πιο πάνω μελέτης η εταιρεία PALUPA Medical έχει καταχωρίσει και έχει εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιωμάτα στην Αμερική και Παγκοσμίως. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λεπτομερέστερα, έναντι των άλλων θεραπειών, το σκεύασμα, με τον κωδικό PLP10 (τώρα πλέον γνωστό με την εμπορική επωνυμία NEUROASPIS plp10), κατέδειξε έναντι εικονικού σκευάσματος  στατιστικά σημαντικές θεραπευτικές ικανότητες για το δείγμα ασθενών της μελέτης,  ελαττώνοντας τη συχνότητα των υποτροπών της νόσου μέχρι και 72%  και την πιθανότητα αύξησης του βαθμού αναπηρίας μέχρι και 86% σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες. 

Η κλινική μελέτη διενεργήθηκε από την εταιρεία στο  Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με σχεδόν αποκλειστική οικονομική χορηγία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με μερική επιχορήγηση πρώτων υλών από την Yasoo Health Co. 

Η προώθηση και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης ήταν απαραίτητη αφού, το είδος του σκευάσματος και τα καθεαυτού αποτελέσματα αποδεικνύονται τεράστιου ενδιαφέροντος θετικά, καθιστώντας μας υπεύθυνους με την υποχρέωση για τη διάχυση τους, δια μέσου των μέσων μαζικής επικοινωνίας προς ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων, ασθενών και επιστημόνων. Το σκεύασμα, αλλά κυρίως η καινούρια θεραπευτική προσέγγιση της νόσου, μέσα από την ολιστική ιατρική και την ιατρική των συστημάτων, αποτελεί μία τεράστια ακτίνα φωτός για τα άτομα που πάσχουν με την χρόνια αθεράπευτη αυτή ασθένεια και όχι μόνο. Επιπρόσθετα, υπάρχουν αρκετές επιστημονικές ενδείξεις για χρησιμοποίηση του σκευάσματος και για άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως οι νόσοι Πάρκινσον,  Αλτσχάιμερ κλπ. Τέλος το προφίλ και η ασφάλεια του διατροφο-φαρμακευτικού σκευάσματος PLP10 το καθιστούν αρκετά ελκυστικό για να δοκιμαστεί ακόμα και για την πρόληψη της ΠΣ, σε ασθενείς με κλινικά μεμονομένο σύνδρομο (CIS), δηλαδή το πρώτο κτύπημα της ΠΣ ή ακόμα και για τα χρόνια νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη μεγαλύτερη μάστιγα της σημερινής ανθρωπότητας.

Το PLP10 για λόγους καταχώρησης ως φαρμακευτικό σκεύασμα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εξέλιξης (φάση ΙΙΙ πολυκεντρική μελέτη) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου και τρία Πανεπιστημιακά Ιατρικά Κέντρα στην Ελλάδα (του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών). Άλλα κέντρα συνεργασίας για την διεκπεραίωση της μελέτης ευρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία (το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον) και στην Ιταλία (το Πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele στο Μιλάνο). 

Δειτε Επισης

Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Στη Διεθνή Έκθεση Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων στην Κίνα η Κύπρος-Βραβεύτηκαν κουμανδαρία και χαλλούμι
Toyota Κύπρου: Επένδυση στην καινοτομία και εκπαίδευση των τεχνικών της
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Tα νέα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης Κύπρου-Τετραώροφο κτίριο έκτασης 2.000 τ.μ. στη Λεμεσό
Νίκος Σαρρής: Νέα άλματα για την Εύρηκα, στρατηγικές συνεργασίες και εδραίωση στην ανατολική Ευρώπη
Ιταλία: Ζητά να επανεξεταστεί άμεσα η κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Ε.Ε.
Κέρδη €3,5 εκ. το πρώτο εξάμηνο για την ΚΕΟ-Αυξημένος κατά 11,9% ο κύκλος εργασιών
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε ποια χώρα είναι περισσότερα από τα βενζινοκίνητα
Τα brands αυτοκινήτων που επιλέγουν οι αγοραστές-Τρέχουν με φόρα οι εγγραφές