Μικρές οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης σε τουρισμό & εξαγωγές

Μια πιθανή ρήξη σχέσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς και έξοδος της χώρας από τον μηχανισμό στήριξης δε φαίνεται να επηρεάζει τον κυπριακό τουρισμό. Οι ελλαδίτες τουρίστες που επισκέφτηκαν την Κύπρο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ήταν 134, περίπου, χιλιάδες το 2012, ενώ το 2013 μειώθηκαν στις 105, περίπου, χιλιάδες. Περαιτέρω μείωση σημειώθηκε το 2014 με τους τουρίστες να φτάνουν τις 100.9 χιλιάδες.

Επιπρόσθετα, μια πιθανή μείωση των τουριστών εξ’ Ελλάδος μέσα στο 2015, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, δεν είναι ανησυχητική, αφού καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των 2.4 εκ. τουριστών που επισκέφτηκαν την Κύπρο το 2014. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι οι ελλαδίτες επισκέπτες μειώνονται σταδιακά από το 2010, ο κυπριακός τουρισμός σημείωσε αύξηση το 2014 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2015. 

Νο1 η Ελλάδα για τους Κύπριους
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά ο Νο1 προορισμός των Κύπριων τουριστών. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, το 2012, περίπου 411 χιλιάδες Κύπριοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα, ενώ το 2013, λόγω της κυπριακής κρίσης, οι επισκέψεις στη χώρα μειώθηκαν κατά 12.5% στους 360 χιλιάδες τουρίστες. Το 2014 σημειώθηκε αύξηση με τους επισκέπτες να αγγίζουν τις 451 χιλιάδες, αύξηση της τάξεως του 25.5% από το 2013.

Εισαγωγές & Εξαγωγές
Περιορισμένη είναι και η εμπορική σχέση των δύο κρατών. Η αξία των προϊόντων που εισήγαγε η Κύπρος από την Ελλάδα το 2014 ανήλθε στα 1.2 δις ευρώ και η αξία των εξαγωγών και επανεξαγωγών προϊόντων από την Κύπρο στην Ελλάδα ανήλθε στα 219 εκ. ευρώ. 

Η όποια αλλαγή προκύψει, ακόμα και από το ακραίο σενάριο που είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ, είναι διαχειρίσιμη, αφού ο όγκος των εξαγωγών της Κύπρου προς την Ελλάδα είναι σε επίπεδο που μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες αγορές. Παράλληλα, ένα τέτοιο σενάριο σημαίνει και μείωση του κόστους εισαγωγών από την Ελλάδα προς την Κύπρο. 

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας