Η ποντοπόρος ναυτιλία δεν επηρεάζεται από Ελλάδα

Οι εξελίξεις που παρακολουθούμε στην Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν επηρεάζουν την ποντοπόρο ναυτιλία της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή του Κυπριακού Ναυτικού Επιμελητηρίου, Θωμά Καζάκου, η ναυτιλία, ως διεθνοποιημένη βιομηχανία δεν επηρεάζεται μόνο από εθνικές ή τοπικές εξελίξεις. «Οι οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι ευπρόσδεκτες ούτε ευχάριστες, όμως δεν αναμένεται να φέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή ναυτιλία, καθώς η ναυτιλία δεν περιορίζεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδος», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις έχουν να κάνουμε με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας. Θύμισε εξάλλου, ότι και το 2013 με τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία η ναυτιλία δεν επηρεάστηκε εκτός από τις επιπτώσεις που υπέστησαν οι ναυτιλιακές εταιρείες με καταθέσεις στις επηρεαζόμενες τράπεζες.

Ο κ. Καζάκος υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση σε  οποιαδήποτε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωζώνης θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στις υπόλοιπες χώρες όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική τους ευρωστία όμως η ναυτιλία δεν επηρεάζεται.

«Η ναυτιλία επηρεάζεται από διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία όπως τότε με την πτώση της Lehman brothers. Τότε υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές με αλυσιδωτές επιπτώσεις όπως η μείωση των ναύλων, η μείωση της παραγωγής, της ζήτησης και των μεταφορών. Όμως οι εξελίξεις σε μια χώρα, είτε αυτή είναι η Ελλάδα είτε η Ισπανία δεν αναμένεται να έχουν επιδράσεις στην κυπριακή ναυτιλία», κατέληξε.
 
Στο μεταξύ σύμφωνα, με πληροφορίες του InBusinessNews, η όλη κατάσταση είναι πολύ πιθανό την επηρεάσει την ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία καθώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες ενδέχεται να αναζητήσουν περισσότερη ασφάλεια.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% με 45% των πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο εδώ και δεκαετίες ανήκει σε πλοιοκτήτες εξ Ελλάδος. Εξάλλου, πρόκειται για το μόνο εγκεκριμένο ανοιχτό νηολόγιο στην ΕΕ, όπου δηλαδή μπορεί κάποιος μη Κύπριος πολίτης να εγγράψει ένα πλοίο. Ταυτόχρονα, η Κύπρος παρέχει ένα εγκριμένο φορολογικό ναυτιλιακό σύστημα, παρόμοιο με το ελληνικό, που έχει ήδη περάσει από πολλές φουρτούνες και παρέμεινε σε σταθερά ανοδική τροχιά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κοινή γλώσσα και την εγγύτητα των δύο χωρών φαίνεται πως θα καταστήσουν την Κύπρο έναν από τους πρώτους υπαλλακτικούς χώρους δραστηριοποίησης των εξ Ελλάδος πλοιοκτητών.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας