ΔΝΤ: Οι τρεις προτεραιότητες για την Κύπρο

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν ανήκει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά στην Κύπρο υπογράμμισε ο Vincenzo Guzzo, μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στο νησί, κατά τη διάρκεια του 5ου Nicosia Economic Congress, επισημαίνοντας την ανάγκη για ριζικές αλλαγές, ώστε να έρθει η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η κατανάλωση.

Ο κ. Guzzo ξεκαθάρισε πως για να έρθει η ανάκαμψη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τις εξής τρεις προτεραιότητες:
-Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν και πάλι τράπεζες και να μπορούν να δανείσουν.
-Η οικονομία πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και να προσελκυσθούν ξένα κεφάλαια.
-Η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει τις ευάλωτες ομάδες.

Για να είναι σε θέση οι τράπεζες να δανείσουν και πάλι τόνισε πως πρέπει να τακτοποιηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 60%, ένα εξαιρετικά ψηλό ποσοστό που δεν τις αφήνει να εργαστούν ορθά. Αν δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω πώς θα δανείσουν και πάλι; Πώς θα έρθει η ανάπτυξη για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;», διερωτήθηκε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι ίδιες οι τράπεζες έχουν πολλές ευθύνες καθώς δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα για όλα αυτά και τώρα πρέπει να κάνουν ριζικές αλλαγές για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Όπως είπε, οι αυστηρές νομοθεσίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι απαραίτητες.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ξεκαθάρισε πως δεν γίνονται μόνο με στόχο την άντληση κεφαλαίων αλλά έχουν μακροχρόνια οφέλη για μια οικονομία καθώς επιτρέπουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και φτηνότερες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Αναφερόμενος στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να στηριχθεί η καινοτομία, να αρθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και να βελτιωθεί το νομικό σύστημα.

Τέλος, για το θέμα της προστασίας των ευάλωτων ομάδων ανάφερε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι για να αποφεύγονται οι καταχρήσεις και να λαμβάνουν στοχευόμενη στήριξη όσοι δικαιούνται και έχουν ανάγκη.
Όπως είπε, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος προς την ανάκαμψη. Χρειάζονται σταθερά βήματα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και διαθρωτικά έργα. «Σίγουρα δεν θα πάμε όμως ποτέ πίσω στα παλιά επίπεδα, ούτε και πρέπει να ευχόμαστε για κάτι τέτοιο», ξεκαθάρισε καθώς εκείνη η τότε ανάπτυξη ήταν τεχνητή και δεν βασιζόταν σε στέρεα θεμέλια.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP