Πρωτιά κυπριακής ομάδας σε διαγωνισμό της NASA

Η κυπριακή ομάδα Arachnobeea επιλέγηκε ως μια από τις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου από μια επιτροπή της ΝΑΣΑ ανάμεσα σε σχεδόν 1,000 ομάδες από 135 περιοχές του κόσμου. Έλαβε το πρώτο βραβείο παγκόσμια στην κατηγορία Best Mission Concept.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή ομάδα αναδείχθηκε από το τοπικό Space Apps ChallengeLimassol 2015 που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο ΤΕΠΑΚ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο αρχηγός της ομάδας Aleksandar Bozic είπε ότι η ΝΑΣΑ τους ενημέρωσε για την βράβευσή τους και εξέφρασε την ικανοποίηση της ομάδας λέγοντας ότι είναι πολύ περήφανοι που βρίσκονται ανάμεσα στις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου, και πρώτοι στην κατηγορία τους.

Η κυπριακή ομάδα αναμένεται να προσκληθεί από την ΝΑΣΑ για να παρακολουθήσει την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το σκάφος θα μεταφέρει προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η ομάδα αποτελείται από άτομα από την Κύπρο, την Ουκρανία, την Ρουμανία και τη Σερβία. Οι δημιουργοί της Arachnobeea είναι οι Mihailo Kitanovic, Χρίστος Αντωνίου, Χαράλαμπος Λεβέντης, Adrian Carlan, Aleksandar Bozic, Iurii Fomenco, Visnja Durovic, Dragan Colovic, Ljubodrag Bozic και Nikola Gacic.

Ο κ. Bozic ανέφερε ακόμη  ότι η ΝΑΣΑ ίσως χρησιμοποιήσει κάποιες από τις ιδέες της κυπριακής ομάδας για χρήση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η κυπριακή ομάδα της Arachnobeea ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχίονων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο εξωτερικό του. Η ομάδα επινόησε επίσης, ένα έξυπνο σύστημα εντοπισμού της θέσης του “βοηθού” μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη χρήση τεχνολογίας RFID.

Ανακοίνωση της ΝΑΣΑ αναφέρει ότι το πρώτο βραβείο παγκόσμια στην κατηγορία “Best Mission Concept” απονέμεται στην κυπριακή ομάδα.

“Η Arachnobeea από τη Λεμεσό της Κύπρου σχεδίασε ένα drone σε μορφή αράχνης και μέλισσας για μεταφορές μικρού φορτίου” αναφέρει η ΝΑΣΑ.

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το βίντεο της κυπριακής ομάδας: 

Σημειώνεται ότι εφαρμογές όπως το κυπριακό project MarsSense, το οποίο ήταν ο νικητής του Space Apps Limassol 2013, κατάφερε να έρθει δεύτερο παγκόσμια στην κατηγορία People`s Choice Award.

Από το Space Apps βγαίνουν κάθε χρόνο πάρα πολλές εφαρμογές, οι οποίες αφορούν διάφορους τομείς όπως η εξερεύνηση πλανητών, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε αστεροειδείς, η προστασία του περιβάλλοντος (παρακολούθηση των ρύπων κ.α.) η προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα, η παρακολούθηση σεισμικής δραστηριότητας και δραστηριότητας ηφαιστείων, η αστροπαρατήρηση κ.α.

Το Space Apps Challenge διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη NASA και αποτελεί το μεγαλύτερο διαγωνισμό ανάπτυξης διαστημικών εφαρμογών στον κόσμο. Φέτος ο τοπικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο ΤΕ.ΠΑ.Κ στη Λεμεσό.

Οι τρεις νικήτριες ομάδες στο διαγωνισμό στη Λεμεσό, οι οποίες προέκυψαν μετά από ψηφοφορία του κοινού και κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από ειδικούς στον τομέα του διαστήματος και της ρομποτικής, ετοίμασαν, στα πλαίσια του διαγωνισμού, από ένα σύντομο βίντεο προώθησης της ιδέας τους. Οι ομάδες διαγωνίστηκαν στο διεθνή διαγωνισμό με την ονομασία International Space Apps Challenge και εκπροσώπησαν την Κύπρο ανταγωνιζόμενες με ιδέες από άλλες 135 πόλεις του κόσμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης