Τηλεπικοινωνίες: Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία

Ενάμιση αιώνα τώρα η ανθρωπότητα βελτιώνει όλο και περισσότερο τις μεθόδους και κυρίως τον χρόνο επικοινωνίας μεταξύ δύο και περισσότερων σημείων. Η βιομηχανική επανάσταση οδήγησε στην τεχνολογική του 20ου αιώνα και στον διαδικτυακό κόσμο του 21ου αιώνα.

1791
Οι αδελφοί Chappe παίρνουν άδεια από τη Γαλλία για να στήσουν ένα σύστημα αποστολής μηνυμάτων με κινητούς βραχίονες πάνω σε ένα στύλο, έτσι ώστε να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο, με τη θέση των βραχιόνων να αναπαριστά γράμματα του αλφαβήτου. Δύο χρόνια μετά εγκαθιστούν το πρώτο εμπορικό σύστημα σημαφόρων μεταξύ δυο τοποθεσιών κοντά στο Παρίσι. Ο Ναπολέων το λατρεύει και σύντομα κατασκευάστηκαν συστήματα σημαφόρων καλύπτοντας όλη τη Γαλλία. Το σύστημα υιοθετείται από Ιταλία, Γερμανία και Ρωσία και μεταδίδει, περίπου, 125 χαρακτήρες το λεπτό.

1821
O Charles Wheatstone αναπαράγει ήχο σε ένα πρωτόγονο μουσικό κουτί, δημιουργώντας το πρώτο μικρόφωνο.

1844
O Morse επιδεικνύει τον ηλεκτρικό τηλέγραφο, στέλνοντας ένα μήνυμα από τις αίθουσες του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη. Το μήνυμα λέει: «What hath God wrought?» και μια νέα εποχή στις τηλεπικοινωνίες γεννιέται.

1858
Ο Edwin T. Holmes πουλά ηλεκτρικούς συναγερμούς, μια εφεύρεση που θα χρησιμοποιηθεί από τον Graham Bell στην κατασκευή του τηλεφώνου.

1860
Ο Philip Reis κατασκευάζει ένα τηλέφωνο.

1866
Εγκαθίστανται με επιτυχία υπερατλαντικό καλώδιο τηλεγράφου μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Πριν από την εγκατάσταση η επικοινωνία έπαιρνε 11 ημέρες. Στις 27 Ιουλίου έγινε η πρώτη επιτυχής απευθείας επικοινωνία.

1876
Η πρώτη πατέντα τηλεφώνου δίνεται στον Alexander Graham Bell στις 7 Μαρτίου. Ο Elisha Gray είχε κάνει αίτηση για τη δική του πατέντα πρωτότυπου τηλεφώνου λίγες ώρες μετά τον Bell. Υπάρχει μια διαμάχη κατά πόσο ο Bell ή ο Gray εφηύρε το τηλέφωνο. Στις 10 Μαρτίου, ο Bell λέει την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση που μεταδίδεται μέσω τηλεφώνου, που χρησιμοποιεί πομπό μεταβλητής αντίστασης. Η πρόταση είναι: «Mr. Watson, come here. I want you».

1893
Μια πρώιμη μορφή ραδιοφωνικής μετάδοσης ξεκινά στη Βουδαπέστη. Πάνω από 220 μίλια τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρετούν 6.000 συνδρομητές. Η μετάδοση περιλαμβάνει τραγούδια, νέα, εκπτωτικές τιμές, απαγγελία ποίησης και διαλέξεις.

1896
Ο Guglielmo Marconi λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον ασύρματο τηλέγραφο. Το 1910 πωλούνται τα πρώτα εμπορικά ραδιόφωνα από τη Radio Telephone Company.

1914
Πραγματοποιείται η πρώτη διηπειρωτική τηλεφωνική κλήση.

1915
Ενισχυτές λυχνιών κενού χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στα ακτή-με-ακτή τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα. Στα εγκαίνια της υπηρεσίας στη Νέα Υόρκη, ο Bell επαναλαμβάνει τη φράση «Mr. Watson, come here, I want you» στον Watson, που βρίσκεται στο San Francisco, για να λάβει την απάντηση: «If you want me, it will take me almost a week to get there».

1921
Πραγματοποιείται η πρώτη ηλεκτρονική αποστολή εικόνας από την Western Union. Δύο χρόνια μετά στέλλεται ενσύρματα μια εικόνα σπασμένη σε κουκίδες.

1927
Ο Philo Farnsworth επιδεικνύει την πρώτη τηλεόραση, για να κερδίσει επενδυτές, μεταδίδοντας την εικόνα του δολαρίου.

1935
Γίνεται η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που κάνει τον γύρο του κόσμου.

1947
Κατασκευάζεται το transistor, που επιτρέπει τη σμίκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών.

1952
Tα ραδιόφωνα ξεπερνούν σε πλήθος τις εφημερίδες που τυπώνονται καθημερινά. Ξεκινούν έγχρωμες μεταδόσεις τηλεόρασης.

1956
Γίνονται οι πρώτες ενσύρματες υπερατλαντικές κλήσεις.
 
1960
Ο ΕCHO I εκτοξεύεται στις 12 Αυγούστου. Θα παρέχει την πρώτη δορυφορική τηλεόραση από το 1962.

1966
Ο επιστήμονας Charles Kao από τις ΗΠΑ πρώτος χρησιμοποιεί την οπτική ίνα για τη μεταφορά τηλεφωνικών κλήσεων.

1967
Εμφανίζονται τα ασύρματα τηλέφωνα. Υπάρχουν, περίπου, 200 εκατομμύρια τηλέφωνα στον κόσμο, μισά από τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ.

1969
Εγκαθίσταται το ARPANET, για να συνδέσει τέσσερα πανεπιστήμια. Σύντομα προστίθενται μέθοδοι για τη μεταφορά αρχείων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). To δίκτυο μπορεί να μένει ενεργό έστω κι αν κάποιος κόμβος τίθεται εκτός λειτουργίας. Το internet έχει γεννηθεί.
 
1972
Οι πρώτες διεθνείς συνδέσεις στο ARPANET είναι γεγονός. Ο Ray Tomlinson τροποποιεί το πρόγραμμα e-mail του ARPANET και προσθέτει το γνωστό σε όλους @.
 
1981
Κατασκευάζεται το IBM PC, αναπτύσσεται το MS-DOS από τη Microsoft, ο πρώτος φορητός υπολογιστής, το πρώτο ποντίκι και τα πρώτα compact disks

1984
Ο  Tim Berners-Lee  επινοεί το Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών (ΠΠΠ/WWW). Η εκπομπή ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης ξενικά στη Γερμανία και παρουσιάζεται η πρώτη τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας.
To πρώτο ISDN τηλεπικοινωνιακό σύστημα εγκαθίσταται στο Rotterdam ως επέκταση του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου, σχεδιασμένο να μεταφέρει ψηφιοποιημένες κλήσεις ή δεδομένα.
 
1990
Η Gopher είναι η πρώτη μηχανή αναζήτησης στον παγκόσμιο ιστό.  

1993
Το ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) γίνεται πρότυπο και επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

1998
Ιδρύεται η Google. Οι Ericsson, IBM, Intel, Nokia και Toshiba συνεργάζονται για την ανάπτυξη του προτύπου Bluetooth, που θα επιτρέπει την ασύρματη μεταφορά δεδομένων μεταξύ υπολογιστών χειρός, κινητών τηλεφώνων και σταθερών υπολογιστών.

2000
Οι προβλέψεις για το bug της χιλιετίας δεν επιβεβαιώνονται. Οι σελίδες στο διαδίκτυο ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο.

2002
Αναπτύσσονται οι κινητές υπηρεσίες επικοινωνίας τρίτης γενιάς, το γνωστό σε όλους 3G.

2008 έως σήμερα
Οι κινητές υπηρεσίες επικοινωνίας περνούν στο δίκτυο τέταρτης γενιάς (4G). Στην Ευρώπη διατίθεται από τον Απρίλιο του 2012.  

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ προσφέρεται με τη στήριξη της Cyta με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Δειτε Επισης

Η Cyta Business παρουσίασε το δίκτυο NarrowBand-IoT-Οι νέες δυνατότητες που φέρνει
Στη Ρώμη για προώθηση της Ψηφιακής Καινοτομίας στη Μεσόγειο ο Δημήτρης Σκουρίδης
Γιατί η «data-centric» προσέγγιση κυβερνοασφάλειας μετασχηματίζει επιχειρήσεις
Δ. Ζαφειριάδης: H εσφαλμένη εκτίμηση οργανισμών που θα τους στοιχίσει... ακριβά
S. Štucl προς επιχειρήσεις: Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε ανθεκτικότητα και αλλαγή
Εκδήλωση της IBM για τους εμπορικούς της συνεργάτες-Παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της εταιρείας
Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο
S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Χρίστος Γιακουμή: Οι κρίσιμες υποδομές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως σύμμαχό τους
Α. Χατζηπαπάς: Σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες αν δεν διαχειριστούν εσωτερικούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων