Ρωσική αχτίδα φωτός για τουρισμό
07:09 - 20 Απριλίου 2015
Διαφημιστικές εκστρατείες σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων της Ρωσίας, όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, καθώς και τακτικές επαφές με διοργανωτές ταξιδίων αποτελούν τα κλειδιά στη μεγάλη προσπάθεια που ο ΚΟΤ κάνει προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες από τη ρωσική αγορά.
Η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό με αφίξεις της τάξης των 637 χιλιάδων το 2014, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται διαχρονικά η Βρετανία, η οποία το περασμένο έτος έστειλε 818 χιλιάδες τουρίστες στη χώρα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σουηδία από την οποία το 2015 έφτασαν 107 χιλιάδες επιβάτες.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η σταδιακή αποκατάσταση της ισοτιμίας του ρωσικού ρουβλίου έναντι του ευρώ αποτελεί κομβικής σημασίας εξέλιξη για τον τουρισμό προς την Κύπρο. Η μεγάλη άνοδος του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει και σε προσέλκυση επιβατών της μεσαίας τάξης σε σύγκριση με πιο εύρωστους αλλά και λιγότερους Ρώσους που έφθαναν προ δεκαετίας στην Κύπρο. Η εν λόγω τάση επηρεάζεται σημαντικά από τη συναλλαγματική ισοτιμία, με αποτέλεσμα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή των τελευταίων μηνών (ρωσο-ουκρανικό ζήτημα, εκατέρωθεν κυρώσεις Δύσης-Ρωσίας) ο μέσος Ρώσος να υπολογίζει ποιο κονδύλι θα διαθέσει για τις διακοπές του.
Ο ΚΟΤ προετοιμάζει διαφημιστικές εκστρατείες σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων της Ρωσίας, εκτιμώντας ότι με την λόγω καμπάνια θα γεμίσει πτήσεις που ήδη δρομολογούνται για την Κύπρο, με σκοπό να ενισχύσει τις αεροπορικές που μεταφέρουν τουρίστες στη χώρα. Την ίδια στιγμή οι διοργανωτές ταξιδίων, με κυριότερο για την Κύπρο την Biblio Globus φαίνεται να είναι αισιόδοξοι σε σχέση με τις κρατήσεις που έχουν για την καλοκαιρινή περίοδο.
Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η πτώση από τη ρωσική αγορά για το τρέχον έτος δύναται να περιοριστεί κάτω του 20% ή κατά 127 χιλιάδες επιβάτες, σε απόλυτους αριθμούς.
Την ίδια στιγμή αισιοδοξία επικρατεί σε σχέση με τις αφίξεις από Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία αλλά και προβληματισμός για τα μη ξεκάθαρα μηνύματα από τις σκανδιναβικές χώρες. Ξεκάθαρος και ρεαλιστικός στόχος του ΚΟΤ είναι η διατήρηση των αφίξεων του 2014, που ήταν της τάξης των 2,4 εκατ. ατόμων.