Έρευνα Καλλή: Ποινικά αδικήματα από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου

«Αποκαλύπτεται η διάπραξη του ποινικού αδικήματος του δεκασμού του δημόσιου λειτουργού. Αδίκημα το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι εφτά χρόνια» με αυτά τα λόγια ο Γενικός Εισαγγελέας ολοκλήρωσε την αποκάλυψη των ευρημάτων της έκθεσης Καλλή αναφορικά με τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου και του ενδεχόμενου δωροδοκίας του από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους. Σύμφωνα με το πόρισμα Καλλή το αδίκημα του δεκασμού αποκαλύπτεται "με τη λήψη του ωφελήματος της ερήμην ευνοικής δικαστικής απόφασης για χάριν ενέργειας κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός του".

Παράλληλα, ο ανακριτής καταλήγει ότι αποκαλύπτεται και η διάπραξη του ποινικού αδικήματος της δωροληψίας , κατά παράβαση του άρθρου 102 του Ποινικού Κώδικα, για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, για το οποίοι προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια.

Πάντως, κληθείς από δημοσιογράφους να απαντήσει ποια είναι τα επόμενα βήματα ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε πως δεν γνωρίζει ακόμη τι θα ακολουθήσει. Επίσης ερωτηθείς από δημοσιογράφους να απαντήσει αναφορικά με το εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να παύσει ή να θέσει σε διαθεσιμότητα τον κ. Ερωτοκρίτου, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο και είναι κάτι που επίσης πρέπει να εξεταστεί.

Αρχικά ο κ. Κληρίδης τόνισε ενώπιον δημοσιογράφων που βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, 14 Απριλίου, στη Νομική Υπηρεσία: «Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από την κοινή γνώμη θα κοινοποιήσω τα κύρια σημεία της έρευνας του κ. Καλλή». Μεταξύ άλλων ο κ. Κληρίδης τόνισε: «Δόθηκε στον κ. Καλλή χρόνος 10 ημερών αλλά παρατάθηκε γιατί αξιολογήθηκε ότι δεν ήταν αρκετός ο χρόνος, αν και ο κ. Καλλής παρέδωσε νωρίτερα την έκθεσή του. Η έκθεση του κ. Καλλή αποτελείται από 90 σελίδες που περιλαμβάνουν καταθέσεις από 29 πρόσωπα και πολλά τεκμήρια. Δεν πήρε αμοιβή και τον ευχαριστώ για το δημόσιο πνεύμα που επέδειξε».

Διαβάστε ρεπορτάζ για την επίμαχη υπόθεση:

«Αυτή είναι η απόφαση της δωροδοκίας»

Κληρίδης ακυρώνει Ρίκκο για Providencia

Ερωτοκρίτου: Κουτσομπολιά και συκοφαντίες

 Κεραυνοί Κοιλιάρη κατά Διοικήτριας

 

Τι περιλαμβάνει το πόρισμα Καλλή:

Αναφορικά με την αστική αγωγή την οποία είχε καταχωρήσει ο κ. Ερωτοκρίτου και εταιρείες οικογενειακών του συμφερόντων εναντίον της Λαικής Τράπεζας, ο ποινικός ανακριτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μη εμφάνιση του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους στην υπόθεση για να εκπροσωπήσει τη Λαϊκή και η συνακόλουθη έκδοση απόφασης ερήμην, ήταν το αποτέλεσμα συνεννόησης μεταξύ του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπούσε τη Λαικη Τράπεζα και του κ. Ερωτοκρίτου, έναντι κάποιου συμφωνημένου συναλλάγματος. Το αντάλλαγμα, σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν η άσκηση ποινικών διώξεων στην υπόθεση Providencia κατά Ρώσων υπηκόων αντίδικων του γραφείου Νεοκλέους. 

Ο ποινικός ανακριτής παραθέτει την άποψή του σύμφωνα με την οποία ο κ. Ερωτοκρίτου απέφυγε να ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα για τις οδηγίες που έδωσε στην αστυνομία για ποινικές διώξεις, φοβούμενος την ανατροπή τους. "Οι οδηγίες που έδωσε απέβλεπαν στην εξυπηρέτηση του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους και ότι αυτή η απόφαση του ήταν το συμφωνηθέν αντάλλαγμα ή αντιπαροχή για τη μη εμφάνιση του γραφείου Νεοκλέους στην αγωγή αρ. 3987/13 με σκοπό την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντνων του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με την έκδοση απόφασης υπέρ του στην αγωγή.

Περίληψη του πορίσματος

 

Δειτε Επισης

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ