Global Reach: Από την Αμερική, στην Κύπρο

«Όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή» λένε και κάπως έτσι συνέβη στην περίπτωση του Ιάκωβου Ζαχαριάδη, ο οποίος έφυγε δάσκαλος από την Κύπρο για να επιστρέψει ιδιοκτήτης, πρόεδρος και CEO της Global Reach, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών ανάπτυξης εξειδικευμένων διαδικτυακών εφαρμογών στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Η τροπή που πήρε η ζωή του ήταν το αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης, περίπου, απόφασης να εντάξει την τεχνολογία στο εκπαιδευτικό του υπόβαθρο. 

Η απόφαση του σπουδαστή τότε Ιάκωβου Ζαχαριάδη να επιλέξει κάποια μαθήματα πληροφορικής του άνοιξαν νέους ορίζοντες, οδηγώντας στη δημιουργία της εταιρείας στις ΗΠΑ. Η επένδυση ήταν μεγάλη όμως απέφερε καρπούς και μάλιστα πλούσιους, για να κατατάσσεται σήμερα στους καλύτερους εργοδότες και στις πιο αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρείες από το Inc. Magazine.                                                                                    

Πριν από δύο χρόνια η Global Reach επεκτάθηκε και στην Κύπρο. Ήδη στελεχώνεται από 12 άτομα και η ανάπτυξη στην περιοχή συνεχίζεται υπό το βλέμμα του Μιχάλη Λεοντίου, general manager στην Κύπρο και operations manager διεθνώς. 

Κύριε Ζαχαριάδη, αρχίσατε με σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία και καταλήξατε στην Αμερική με δική σας εταιρεία. Πώς άλλαξε ο δρόμος σας; 

Στα 22 μου, έχοντας πτυχίο δημοτικής εκπαίδευσης, μετέβηκα στο Luther College της Αϊόβα των ΗΠΑ όπου απέκτησα BA in education. Τότε επέλεξα δύο μαθήματα στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών. Ήταν μια απόφαση η οποία αποδείχθηκε ότι μου άλλαξε τη ζωή, καθώς συνειδητοποίησα τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνολογίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό curriculum and instructional technology, ενώ εργαζόμουν ως διευθυντής τεχνολογίας των πληροφοριών και δίδασκα μαθήματα σχεδιασμού διαδικτυακών εφαρμογών και εκπαιδευτικών Μέσων ενημέρωσης. 

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας οδήγησε στην ίδρυση της Global Reach το 1995 και στη μετάβασή μου από το ακαδημαϊκό στο επιχειρηματικό τοπίο. Αρχικά παρείχαμε τεχνολογικά μέσα σε εταιρείες για μία απλή και καλαίσθητη διαδικτυακή παρουσία, παρόμοια με ένα εταιρικό φυλλάδιο. Είκοσι χρόνια μετά εξελιχθήκαμε σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης εξειδικευμένων διαδικτυακών εφαρμογών στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής.

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται η Global Reach;

Η εταιρεία μας ειδικεύεται στην ανάπτυξη προηγμένων διαδικτυακών εφαρμογών, οι οποίες φιλοξενούνται σε δύο διαφορετικά και ιδιόκτητα κέντρα δεδομένων στην πολιτεία της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών. Προσφέρει, επίσης, υπηρεσίες γραφικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εταιρικών λογότυπων, φυλλαδίων και άλλων έντυπων μέσων, λύσεις υποστήριξης μηχανογραφικού εξοπλισμού υπό τη μορφή εξωτερικής ανάθεσης (ΙΤ outsourcing) και υπηρεσίες διαδικτυακής διαφήμισης και βελτιστοποίησης ιστοσελίδων (internet marketing και search engine optimization).

Ποιοι είναι σήμερα πελάτες σας; 

Στο χαρτοφυλάκιο των 1.400 και πλέον πελατών μας περιλαμβάνεται η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ -  Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Υπουργείο Δικαιοσύνης -, η Πολιτειακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ - Κεντρική Τράπεζα της Πολιτείας της Αϊόβα -, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Iowa State University και το Drake University. Έχουμε, όμως, αναπτύξει και λύσεις διαχείρισης περιεχομένου και ηλεκτρονικού εμπορίου για ένα πολύ μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Τίποτα δεν είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο για την Global Reach. Αυτή η αρχή μας χάρισε τη φήμη για την παροχή ενός αδιάκριτου και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Πόσο δύσκολο ήταν το στήσιμο της εταιρείας στο εξωτερικό; 

Για να γίνει η μετάβαση της Global Reach από μια μικρή πειραματική εταιρεία πληροφορικής σε μια επιχείρηση η οποία παρέχει σειρά προϊόντων και υπηρεσιών χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες εργασίας και πολλά χρήματα, όλα από προσωπικά επιχειρηματικά δάνεια. Ο δρόμος δεν ήταν ρόδινος, καθώς αντιμετωπίσαμε τόσο με την τεχνολογική κρίση στα τέλη του 1990 τη φούσκα των dot-com, η οποία εξαφάνισε εκατοντάδες φιλόδοξες εταιρείες πληροφορικής όσο και την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στα τέλη του 2007. Η Global Reach όμως βγήκε αλώβητη και ακόμη πιο δυνατή. Κάθε κίνησή μας είτε πρόκειται για στρατηγικές εξαγορές είτε για επέκταση της παρουσίας μας έχει αξιολογηθεί, σχεδιαστεί και εκτελεστεί με συνέπεια.   

Έχετε λάβει, όπως γνωρίζουμε, μια σειρά από διακρίσεις. Μιλήστε μας γι’ αυτές.

Το Inc. Magazine μας έχει κατατάξει τόσο το 2013 όσο και το 2014 στη λίστα με τις πιο αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ. Επίσης, η επιχείρησή μας συνεχώς επιβραβεύεται για την ποιότητα της δουλείας της, όπως για παράδειγμα με τα τέσσερα πρόσφατα 2014 Silver Davey βραβεία και το 2014 Best of Industry βραβείο για την υλοποίηση μιας εξειδικευμένης εφαρμογής για την Πολιτική Αεροπορία της Αμερικής. Σημαντική είναι, ακόμα, η βράβευσή μας από το Des Moines Register το 2012, 2013 και 2014, που μας κατατάσσει στους καλύτερους εργοδότες στην Αϊόβα. Όλα αυτά τα βραβεία μας δίνουν το κίνητρο να στοχεύουμε πιο ψηλά.
  
Πώς αποφασίσατε το άνοιγμα του γραφείου σας στην Κύπρο σε μια δύσκολη εποχή για την οικονομία;

Πέρα από τη συναισθηματική ανάγκη σύνδεσης με την πατρίδα, η οικονομική κρίση αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία να δραστηριοποιηθούμε στην Κύπρο. Το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς ήταν ένας σημαντικός λόγος, όπως και τα μορφωμένα και ταλαντούχα άτομα, που συμβάλλουν στην περεταίρω επέκταση των δραστηριοτήτων μας. Επίσης, οι αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες μας παρέχουν γρήγορη και απρόσκοπτη διασύνδεση μεταξύ των γραφείων μας. Ακόμα ένας λόγος ήταν η διαφορά της ώρας μεταξύ Κύπρου και Αμερικής, καθώς μας επιτρέπει να προσφέρουμε υπηρεσίες υποστήριξης στους πελάτες μας για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια κάθε μέρα χωρίς οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος. Εξάλλου, έτσι διευρύνουμε το πελατολόγιό μας σε μια καινούργια αγορά.

Πώς συνεργάζονται τα δύο γραφεία; 

Όλο το προσωπικό είτε βρίσκεται στην Αμερική είτε στην Κύπρο ή σε άλλο μέρος του κόσμου είναι μέρος μιας ενιαίας ομάδας. Άρα τα άτομα στην Κύπρο είναι πλήρως ενσωματωμένα στην οργανωτική δομή της μητρικής εταιρείας και συνεργάζονται με άλλα μέλη της ομάδας για την εκτέλεση κάθε έργου, όπου κι αν είναι αυτό. 
Πέρα από την τεχνολογική μας υποδομή τύπου cloud, που μας επιτρέπει να εργαζόμαστε πάνω στα ίδια έργα, η συνεργασία των δύο γραφείων μας διασφαλίζεται από μία σειρά τεκμηριωμένων διαδικασιών και εσωτερικών συστημάτων. Το meridian, για παράδειγμα, είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή που αναπτύξαμε και μας δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να διαχειριστούμε την υλοποίηση των έργων, την παροχή υποστήριξης στους πελάτες μας και την επίβλεψη όλων των ατόμων που εργάζονται σε διαφορετικά γραφεία πάνω στα ίδια έργα. Συνάμα, καθημερινώς έχουμε δύο ώρες κατά τις οποίες εργάζονται συγχρόνως τα γραφεία στην Κύπρο και την Αμερική, ώστε να συντονιζόμαστε «πρόσωπο με πρόσωπο» μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης.

Τι αλλαγές χρειάζεται το σύστημα στην Κύπρο, ώστε να διευκολύνει και να προσελκύσει ξένες εταιρείες; 

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας όσον αφορά καινοτόμες επιχειρήσεις διευκολύνουν και ενθαρρύνουν εταιρείες σαν την Global Reach να επενδύσουν στην Κύπρο. Άλλα φορολογικά κίνητρα, όπως πιστώσεις για έρευνα και ανάπτυξη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εδραίωση της Κύπρου ως τεχνολογικού κέντρου και να δημιουργήσουν καινούργιες θέσεις εργασίας. 

Πέρα, όμως, από τα φορολογικά κίνητρα, η καινοτομία μπορεί να ενθαρρυνθεί μέσω της διασφάλισης ευκολότερης πρόσβασης σε χρηματοδοτικά προγράμματα και της δημιουργίας ενός προσβάσιμου τεχνολογικού πάρκου, το οποίο θα λειτουργεί ως εκκολαπτήριο καινοτόμων ιδεών. Τέλος, κι άλλοι παράγοντες, όπως η διαφάνεια, η μείωση της γραφειοκρατίας, η πάταξη της διαφθοράς και η πραγματική απονομή της δικαιοσύνης είναι εξίσου σημαντικοί στο να ενθαρρυνθούν ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. 

Ποια τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας στην Κύπρο; 

Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν τη συνέχιση της επέκτασης ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, τη δημιουργία κέντρου υποστήριξης πελατών και τη διεύρυνση του πελατολογίου μας στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Δειτε Επισης

Samsung: Αναπτύσσει τον πρώτο SSD αυτοκινήτου βασισμένο στην 8η γενιά V-NAND
Νέος κύκλος εξαγορών στην Πληροφορική-Κοντά σε deal η Profile Software
Κινητή τηλεφωνία: Τα μερίδια αγοράς και οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των παρόχων
Το ποσοστό των Κυπρίων που χρησιμοποίησαν υπηρεσίες e-government το 2023
Επιστρέφει η σταθερή τηλεφωνία με κύριο μέσο τις συνδέσεις τύπου fiber optic-Αύξηση και στους χρήστες κινητής
Στην Logicom Solutions ο εκσυγχρονισμός και επέκταση της υποδομής ασύρματου δικτύου του Παν. Κύπρου
Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense