Powered by

Ποιες χώρες στέλνουν τους περισσότερους τουρίστες στην Κύπρο

Βρετανοί και Ρώσοι, σε πρώτη φάση, έχουν εκτοξεύσει τις αφίξεις για το 2015, το οποίο φλερτάρει με τα εξόχως υψηλά νούμερα αφίξεων των ετών 2001 και 2000, δηλαδή των κορυφαίων ετών σε σχέση με τον επιβατικό όγκο που καταγράφηκε στα κυπριακά αεροδρόμια.

Κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2015, τα θετικά στοιχεία και τα πλέον σημαντικά για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου είναι δύο. Το πρώτο αφορά στη βρετανική αγορά, η οποία ήδη πέρασε το 1 εκατομμύριο αφίξεων, ενώ το δεύτερο άπτεται της ρωσικής αγοράς η οποία έχει στείλει στην Κύπρο πέραν των 50- χιλιάδων τουριστών, λόγω κυρίως του επιβατικού κοινού που έστρεψε την πλάτη στην Αίγυπτο επιλέγοντας παράλληλα την Κύπρο. Ο συνολικός αριθμός αφίξεων στο ενδεκάμηνο ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια και 581 χιλιάδες, αριθμός ο οποίος απέχει μόλις 115 χιλιάδες, από το ιστορικό ρεκόρ του 2001 της τάξης των 2 εκατομμυρίων και 696 χιλιάδων αφίξεων. Σημειώνεται πάντως, ότι δύσκολα ο Δεκέμβριος μπορεί να αποφέρει τόσες αφίξεις, αφού κάθε χρόνο καταγράφει 50 με 60 χιλιάδες αφίξεις. Παρόλα αυτά, τα θετικά δεδομένα του 2015 καθιστούν τους οιωνούς για το επόμενο έτος ιδιαίτερα θετικούς.

Οι πέντε σημαντικότερες αγορές
Πέντε χώρες στέλνουν στην Κύπρο τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών που φτάνει στη χώρα και πιο συγκεκριμένα οι εν λόγω αγορές καλύπτουν το 73% από το σύνολο των αφίξεων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι Βρετανία, Ρωσία, Ελλάδα, Γερμανία και Ισραήλ αποτελούν τους μεγαλύτερους αιμοδότες της κυπριακής, τουριστικής βιομηχανίας. Τρεις στους τέσσερεις τουρίστες που φτάνουν στη χώρα, προέρχονται από τις προαναφερθείσες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά τους πρώτους έντεκα μήνες έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά 1.015.347 επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 38,6% των συνολικών αφίξεων, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα τη σημαντικότητα της βρετανικής αγοράς.

Παράλληλα, ψηλές πτήσεις καταγράφονται και από τη ρωσική αγορά. Κατά το ενδεκάμηνο έφτασαν από τη Ρωσία συνολικά 516.052 επιβάτες. Μάλιστα, οι ρωσικές αφίξεις διαμορφώνονται για το σύνολο της χρόνιας πέριξ των 530 χιλιάδων, αριθμός σαφώς υψηλότερος από παλαιές εκτιμήσεις που αναφέρονται σε αφίξεις της τάξης των 450 χιλιάδων. Βασικότερος παράγοντας υψηλότερων του αναμενόμενου αφίξεων από τη Ρωσία, η κρίση στην Αίγυπτο με την κατάρριψη αεροσκάφους και τη στροφή Ρώσων τουριστών σε άλλες αγορές της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και της Κύπρου.

Με οριακές διαφορές άλλες τρεις χώρες συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των σημαντικότερων αγορών για τον κυπριακό τουρισμό. Ελλάδα, Γερμανία και Ισραήλ αποτελούν τις τρεις αγορές που έπονται των πρώτων σε σχέση με το επιβατικό κοινό που στέλνουν στην Κύπρο.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2015 έφτασαν από την Ελλάδα 128.135 τουρίστες, από τη Γερμανία 108.485 και από το Ισραήλ 94.110. Στα αξιοσημείωτα η ιδιαίτερα θετική πορεία που καταγράφουν οι αφίξεις από το Ισραήλ, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 36,8% σε σύγκριση με το σύνολο του περασμένου έτους. Μάλιστα κατά το 2014 οι αφίξεις από το Ισραήλ ήταν ενισχυμένες κατά 57,6% σε σχέση με το 2013.

Δειτε Επισης

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για τουριστικές επιχειρήσεις-Μια πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το I-STARS
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Ανοδικά οι αφίξεις τουριστών τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους-Κυριότερη πηγή το Ηνωμένο Βασίλειο
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου