Βουλή: Tροποποιήσεις για διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ για τροποποίηση των αντίστοιχων βασικών νομοθεσιών για την αναδιάρθρωση δανείων.

Με βάση τις προτάσεις νόμου στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου και για περίοδο δύο ετών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των υπό ψήφιση νόμων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Η μη επιβολή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα σε περίπτωση λογιστικού κέρδους και/ή πλασματικού μερίσματος.
2. Η μη καταβολή τέλους μεταβίβασης.
3. Τα έξοδα χαρτοσήμων που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση δανείων μέχρι του ποσού των υφιστάμενων οφειλών να είναι μηδενικά.
4. Οποιοδήποτε όφελος, πλεόνασμα, κέρδος ή ζημιά προσώπου που προκύπτει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου να μη λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς καθορισμού του φορολογητέου εισοδήματος του προσώπου.
5. Η μη επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών.
6. Σε περίπτωση που ακίνητο αποκτάται από το δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου, οποιοδήποτε εμπράγματο βάρος επί του συγκεκριμένου ακινήτου βαρύνει το εν λόγω ακίνητο να μεταφέρεται κατά τη μεταβίβαση από το δανειολήπτη στο δανειστή.
7. Να μη δημιουργούνται κέρδη που υπόκεινται σε λογιζόμενη διανομή στις περιπτώσεις αναδιοργανώσεων σε συνέχεια της εναρμόνισης με την Οδηγία 90/434/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 1990 σχετικά με το φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες κρατών μελών, όπως αυτή τροποποιήθηκε.

Οι πιο πάνω τροποποιήσεις κρίνονται αναγκαίες σύμφωνα με τους εισηγητές των προτάσεων νόμου λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία επιτάσσει στο χρηματοπιστωτικό τομέα αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με σκοπό τον περιορισμό των προβληματικών δανείων, τη μείωση της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διευκόλυνση επανεκκίνησης της οικονομίας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τους ιδίους, επιδιώκεται το κόστος αναδιάρθρωσης δανείου να μην είναι απαγορευτικό, ώστε να ενθαρρύνονται οι οφειλέτες να προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων τους.

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία