BG Group: Η «ταυτότητα» του νέου παίκτη στην ΑΟΖ
08:37 - 24 Νοεμβρίου 2015
Με σύντομη ιστορία, μόλις 18 ετών ο βρετανικός όμιλος της BG κατέχει σήμερα σημαντική θέση στην παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας. Το πλάνο επέκτασης των δραστηριοτήτων της την φέρνει, σύντομα, και στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω συμμετοχής της στο οικόπεδο 12, έπειτα από συμφωνία με την αμερικανική Noble Energy.
Η BG Group αφού χώρισε με την εταιρεία Centrica το 1997 και συνέχισε την πορεία της ως παραγωγός ενέργειας, αλλά και ως εταιρεία ερευνών για υδρογονάνθρακες. Την ίδια ώρα η British Gas, με την οποία πολλοί μπερδεύουν την BG, συνδέεται με τη Centrica και είναι πάροχος ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία. Η κοινή ιστορία των δύο εταιρειών κάτω από την ονομασία British Gas, πολλές φορές, προκαλεί μπέρδεμα.
Η BG Group πραγματοποιεί τζίρο της τάξης των 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, έχει παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες και εργοδοτεί πέραν των 5.000 ατόμων σε όλο τον κόσμο.
Σημείο αναφοράς στην ιστορία της εταιρείας, οι πρόσφατες ζυμώσεις για εξαγορά από τον κολοσσό της Shell, με την πρόταση να υπαγορεύει ότι η BG θα διατηρήσει μερίδιο της τάξης του 20% στο νέο σχήμα.
Η εταιρεία διατηρεί σημαντική μετοχική συμμετοχή στο ένα από τα δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και δη στην περιοχή Ιντκού. Σημειώνεται, ότι το άλλο τερματικό στην Νταμιέτα λειτουργεί από την ιταλική ΕΝΙ, ενώ και τα δύο LNG terminals έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Η πρόσβαση στις αγορές αλλά και η υψηλή ζήτηση για ενέργεια στο εσωτερικό της χώρας καθιστούν σύνθετο το έργο εξασφάλισης κέρδους για τις εταιρείες που λειτουργούν τα τερματικά.
Η συμμετοχή της BG στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί στρατηγικής σημασίας κίνηση για τον όμιλο, ο οποίος προσβλέπει σε εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου για το δικό της τερματικό. Παράλληλα, η εμπλοκή της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ σηματοδοτεί και την έναρξη μιας νέας φάσης σε επίπεδο σχεδιασμών, ολόκληρης της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι σκέψεις για δίκτυο αγωγών στην περιοχή φαίνεται σταδιακά να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, μέσω εμπορικών συμφωνιών.