Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε με ανακοίνωση της ικανοποίησή  για την ομόφωνη συμφωνία των κρατών μελών σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling», επτά μόλις μήνες μετά την υποβολή από την Επιτροπή της φιλόδοξης πρότασης για το θέμα αυτό.

Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της φορολογίας και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς τη χρήση φορολογικών συμφωνιών τύπου «tax ruling» ως μέσο φοροδιαφυγής.

Όλα τα κράτη μέλη θα διαθέτουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προστατεύσουν τις φορολογικές τους βάσεις και να στοχεύσουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί όσον αφορά τη φορολογία. Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Μετά την αναγγελία της συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω θερμά τη σημερινή συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling» θα παρέχει στις εθνικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Σηματοδοτεί ένα άλμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας να προχωρήσουμε στους τομείς του συντονισμού της φορολογικής πολιτικής και της φορολογικής εναρμόνισης»

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε: «Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να ανταλλάσσουν περισσότερες πληροφορίες επί των φορολογικών συμφωνιών τύπου «tax ruling» που παραχωρήθηκαν σε εταιρείες οι οποίες λειτουργούν διασυνοριακά. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στη φορολογία των επιχειρήσεων και την παροχή δικαιότερων όρων ανταγωνισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας