Γ. Σαββίδης: Έρχονται ενοποιήσεις στον τομέα των υπηρεσιών

Κύμα ενοποιήσεων προβλέπει για τον τομέα της παροχής υπηρεσιών ο Γιώργος Σαββίδης, πρόεδρος του Cyprus Fiduciary Association, καθώς οι διεθνείς και άλλες εξελίξεις έχουν επιφέρει μείωση των εργασιών, ενώ ο αριθμός των παρόχων υπηρεσιών είναι υπερβολικά μεγάλος και το εποπτικό και γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας ιδιαίτερα απαιτητικό. 

Λίγες μέρες πριν από το 2ο Cyprus Fiduciary Association Forum ο κ. Σαββίδης μίλησε στο ΙΝ Business News για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, για όσα πρέπει να αλλάξουν και για όσα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. 

Κύριε Σαββίδη, ποιος είναι ο στόχος του CFA; Πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο.  

Ο Cyprus Fiduciary Association ή Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών Κύπρου όπως είναι το όνομα μας στα Ελληνικά, ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2011 με πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση του τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της ποιότητας υπηρεσιών, του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου, της εφαρμογής νόμων και πρακτικών αναγνώρισης πελατών, της συλλογικής αντιπροσώπευσης του τομέα, της προώθησης της Κύπρου σαν κέντρο παροχής υπηρεσιών, κ.α. 

Τι θα αποκομίσουν όσοι παρακολουθήσουν το 2ο Cyprus Fiduciary Association Forum στις 6 Νοεμβρίου; 
Κατ’ αρχάς, ένας από τους κύριους στόχους του συνεδρίου κάθε χρονιάς είναι να αξιολογηθεί η εφαρμογή του πλάνου που δημιουργείται από το σχετικό συνέδριο του προηγούμενου έτους και να αναλυθούν τα αίτια οποιονδήποτε αποκλίσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν τον καταιγισμό διεθνών και εγχώριων εξελίξεων στο διάστημα που μεσολάβησε, το πλάνο που δημιουργήθηκε μέσα από το συνέδριο της προηγούμενης χρονιάς, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Ποιους ενδιαφέρει το συνέδριο; 
Το συνέδριο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων στη χώρα μας και αγωνιούν για το μέλλον του και θέλουν να βοηθήσουν έτσι ώστε η Κύπρος να συνεχίσει να έχει ρόλο, και μάλιστα ενισχυμένο, στον κόσμο των διεθνών επενδύσεων και εργασιών. 

Τι εξελίξεις υπάρχουν στον τομέα των φορολογιών διεθνώς και πως μας επηρεάζουν;
Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα εξελίξεων διεθνώς, σε διαφορετικά μέτωπα, από το  FATCA στο BEPS και απο την Αυτόματη Ενταλλαγή Πληροφοριών στις αλλαγές σχετικές με υπόσταση στην Ευρωπαική Οδηγία  Parent-Subsidiary και την εισαγωγή της τέταρτης Ευρωπαικής Οδηγίας για την Καταπολέμηση Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος με την απαίτηση για μητρώα τελικών ιδιοκτητών, μεταξύ άλλων. Αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να μας επηρεάσουν σημαντικά και ήδη βιώνουμε τις συνέπειες κάποιων από αυτές. Η επίδραση, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως είναι σε τέτοιο βαθμό που θα έλεγα ότι ο τομέας διεθνών δραστηριοτήτων περνά απο μια φάση ολικής μεταμόρφωσης, με κύρια συστατικά την διαφάνεια, την υπόσταση, τον πραγματικό έλεγχο και διαχείριση και το συσχετισμό φορολογίας με τον τόπο όπου διεξάγεται η δραστηριότητα που παράγει το φορολογητέο εισόδημα.

Μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένα προϊόντα, υπηρεσίες και αγορές στις οποίες θα πρέπει να στοχεύσουμε;
Σχετικά με τις αγορές στις οποίες θα πρέπει να στοχεύσουμε, γίνεται ήδη εκτενής αναφορά σε Αφρική και Λατινική Αμερική καθώς και σε αναδυόμενες οικονομίες όπως την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Υπάρχουν επίσης και οι τεράστιες αγορές της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες σίγουρα αξίζουν περαιτέρω εξερεύνησης.
Όσον αφορά τα προιόντα και υπηρεσίες, θα έλεγα ότι ακριβώς για την οποιαδήποτε στόχευση να έχει καλές πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Διαφορετικές λύσεις ή παραλλαγές του ιδίου πακέτου θα πρέπει να παρουσιάζονται, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες της κάθε αγοράς. Την ίδια στιγμή, πρέπει να εξοπλίσουμε την φαρέτρα μας με τα απαραίτητα εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν στην σύναψη επενδυτικών και επιχειρηματικών σχέσεων με διάφορες χώρες. Τέτοια εργαλεία είναι για παράδειγμα οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, οι Συμβάσειες Προστασίας Επενδύσεων, οι απαιτήσεις έκδοσης άδειας εισόδου στη χώρα, κλπ. 

Έχουμε εξελίξεις στο θέμα των συμφωνιών για την αποφυγή διπλή φορολογίας;
Είναι με πραγματική ευχαρίστηση που σημειώνουμε πρόοδο στην σύναψη καινούργιων Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και στην επικαιροποίηση υφιστάμενων συμφωνιών, μετά απο κάποια χρόνια ξηρασίας.  Έχουν συναφθεί σημαντικές συμφωνίες, όπως αυτή με το Ιράν, έχουν επικαιροποιηθεί επίσης σημαντικές συμφωνίες, όπως αυτή με την Ουκρανία και έπονται συμφωνίες με αναδυόμενες αγορές, ειδικά με Ασιατικές και Αφρικάνικες χώρες.

Αναφέραμε συχνά λάθη που έγιναν πριν το 2013, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε λάθη που έγιναν μετά το 2013; Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε;
Νομίζω ότι μετά το 2013 η προσπάθεια είχε επικεντρωθεί στο να σταθούμε στα πόδια μας σαν χώρα. Θεωρώ ότι αυτό έχει επιτευχθεί, κυρίως λόγο της πιστής εφαρμογής των περισσότερων προνοιών του μνημονίου που υπογράψαμε με τους διεθνείς δανειστές μας. Κάτι που ίσως θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα είναι η συμπερίληψη του τομέα στους πυλώνες ανάκαμψης και στήριξης της οικονομίας μας. Υπήρχε αρχικά η αντίληψη ότι ο τομέας δεν θα επιβίωνε απο τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013. 

Η απάντηση μου στο τί έπρεπε να γίνει και δεν έγινε θα επικεντρωθεί σε κάτι που είναι και το σημείο αναφοράς του ετήσιου μας συνεδρίου: ένα πλάνο για τον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων. Όσο πολύ και να προσπαθούμε, χωρίς πλάνο δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε που να κατευθύνουμε αυτή την προσπάθεια, σε σχέση με προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και με αγορές στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούμε, ούτε να αξιολογήσουμε την προσπάθεια μας και να βελτιωθούμε. 

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας