Κοινή εκδήλωση από SAS και KPMG

H SAS Ελλάδος, Κύπρου & Βουλγαρίας και η KPMG Κύπρου, διοργάνωσαν από κοινού και με μεγάλη επιτυχία μία σημαντική εκδήλωση την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus  θέμα της εκδήλωσης ήταν «BCBS 239 – Big Challenges for a Risk Management Data Infrastructure».

Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ανώτατων στελεχών του κυπριακού τραπεζικού κλάδου, καθώς διαπραγματευόταν το κρίσιμο ζήτημα της συμμόρφωσης με την οδηγία της επιτροπής της Βασιλείας, «BCBS239 – Risk Data Aggregation and Reporting». 

Η οδηγία του BCBS έχει ως στόχο την πιο ολοκληρωμένη «άθροιση» των διαφόρων κινδύνων σε ένα χρηματοπιστωτικό οργανισμό και την διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου αναφορών προς ανάδειξη των κινδύνων που αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει μία Τράπεζα. Αυτό το πλαίσιο έχει ως απώτερο στόχο την παροχή καλύτερης πληροφόρησης στην ανώτερη διεύθυνση του οργανισμού για πιο σωστές και καλά πληροφορημένες στρατηγικές αποφάσεις.

Η συμμόρφωση με τις 14 αρχές του BCBS239 αποτελεί ένα επίκαιρο θέμα, καθώς δεν αφορά μόνο μία εποπτική απαίτηση αλλά και καλές πρακτικές που θα έπρεπε ήδη οι Τράπεζες να εφαρμόζουν σχετικά με ένα εσωτερικό πλαίσιο διακυβέρνησης και διαχείρισης δεδομένων, αλλά και παραγωγής αναφορών και πληροφόρησης ως προς την έκθεση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων σε διάφορους κινδύνους.

Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη συμμόρφωση με την οδηγία ως μίας στρατηγικής σημασίας ευκαιρία που θα τους επιτρέψει, μέσα από επενδύσεις σε άτομα, διαδικασίες και τεχνολογική υποδομή, να εκσυγχρονίσουν το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων τους και την διαδικασία που η Ανώτερη Διεύθυνση του κάθε Τρ. Οργανισμού λαμβάνει αποφάσεις.

Η ανάπτυξη μίας ενιαίας πλατφόρμας που θα κεντροποιεί και θα αυτοματοποιεί τα διάφορα συστατικά του πλαισίου διακυβέρνησης αυτής της διαδικασίας είναι αναγκαία για την επιτυχή υλοποίηση/συμμόρφωση με τις 14 αρχές που δυναμιτίζει η BCBS.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο κ. Χρίστος Βασιλείου, Διοικητικός Σύμβουλος και υπεύθυνος του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών της KPMG και  ο Χρυσόστομος Κρητιώτης, Διευθυντής Πωλήσεων της SAS στην Κύπρο. Στη συνέχεια, ο κ. Γιάγκος Δημητρίου, Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας και Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσίας Αδειοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, προλόγισε την εκδήλωση τονίζοντας τη σημασία της συμμόρφωσής με το εν λόγω πλαίσιο, καθώς θα αποτελεί ένα σημαντικό άξονα των εποπτικών ελέγχων της Κεντρικής Τράπεζας σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, κατά τα αμέσως επόμενα έτη.

Ακολούθησε ομιλία από τον κ. Μ. Λαζάρου, Διοικητικό Σύμβουλο της KPMG, υπεύθυνο του Τμήματος Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κινδύνων, ο οποίος ανάλυσε τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις 14 αρχές της BCBS για τα ΧΠΙ στην Κύπρο. Σε συνέχεια ο κ.  Γ. Τζιωρτζής, Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG υπεύθυνος του τμήματος Management Consulting ανέδειξε τις προκλήσεις που θα προκύψουν στην προσπάθεια των ΧΠΙ να συμμορφωθούν και πως αυτές οι προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν με τη θέσπιση ενός πλάνου εκτέλεσης που αφορά τόσο τη διακυβέρνηση αλλά και την υποστήριξη από μια ολοκληρωμένη τεχνολογική υποδομή. Ακολούθησε ομιλία από τον κο. Χρυσόστομο Κρητιώτη, για τον τρόπο που η SAS προτείνει να εφαρμοστεί στην πράξη ένα τεχνολογικό πλαίσιο που θα αυτοματοποιεί και θα πλαισιώνει τις διαδικασίες και άτομα του οργανισμού που θα υποστηρίζουν τη συμμόρφωση με το BCBS 239.

Στο τελευταίο κομμάτι της εκδήλωσης ο κ. Δημήτρης Κούλας, Επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Δεδομένων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασε τα βήματα τα οποία η Τράπεζα εφαρμόζει για την θέσπιση ενός πιο ολοκληρωμένου πλαισίου διακυβέρνησης δεδομένων για να υποστηρίξει την πιο αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση των κινδύνων των 18 Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, συζητώντας επίσης τις απόψεις του ως προς τους τρόπους που ένας οργανισμός πρέπει να προσεγγίσει το θέμα.

 

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας