Powered by

Απειλή για τουριστικό κραχ λόγω Transaero

Ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους για τον κυπριακό τουρισμό, η αεροπορική εταιρεία Transaero, απειλείται με κλείσιμο λόγω μεγάλων χρεών τα οποία υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η Transaero ήταν σε συζητήσεις με την Aeroflot, προκειμένου η κρατικών συμφερόντων αεροπορική να αγόραζε σημαντικό μερίδιο μετοχών της Transaero με σκοπό η εταιρεία να σωθεί από τα υπέρογκα χρέη. Παρόλα αυτά οι συζητήσεις δεν είχαν θετική κατάληξη, κάτι που οδηγεί την Transaero σε ελεγχόμενη πτώχευση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Transaero μεταφέρει τον μεγαλύτερο όγκο Ρώσων τουριστών προς την Κύπρο, αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεργάτη του τουριστικού γραφείου Biblio Globus, που φέρνει στην Κύπρο τους περισσότερους Ρώσους τουρίστες. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η Biblio Globus κατέχει περίπου το 705 των ρωσικών τουριστκών αφίξεων προς την Κύπρο, με την Transaero να είναι ο κύριος αερομεταφορέας που συνεργάζεται με τον διοργανωτή ταξιδίων.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι από τη Ρωσία γίνονται σχεδιασμοί προκειμένου να περιοριστούν οι κραδασμοί από το διαφαινόμενο λουκέτο στην Transaero, δηλαδή να διευθετήσει την επιστροφή όλων των Ρώσων προς τη χώρα αλλά και να καλύψει μέσω άλλων εταιρειών την επιβατική κίνηση από και προς τα ρωσικά αεροδρόμια.

Η αεροπορική εταιρεία δημιουργήθηκε το 1990, διαθέτει στόλο 97 αεροσκαφών και πραγματοποιεί πτήσεις προς 156 προορισμούς. Τα κεντρικά γραφεία της Transaero βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη.

Ο ΚΟΤ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο
Από τον περασμένο Νοέμβριο ο ΚΟΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τη ρωσική αεροπορική εταιρεία Transaero, αφού τα οικονομικά προβλήματα του αερομεταφορέα ήταν γνωστά και διογκούμενα.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου τόνισε: «Η κατάληξη της Transaero οδηγείται εκεί που έδειχνε ότι θα οδηγούνταν η κατάσταση. Από τον περασμένο Νοέμβριο παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με αρμόδια υπουργεία αλλά και τις ρωσικές αρχές, προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι επιστροφές Ρώσων τουριστών προς τη χώρα τους».

Παράλληλα, ο κ. Λοΐζου τόνισε πως στον ΚΟΤ πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδρίες προκειμένου να ξεκαθαριστούν όλα τα δεδομένα και να διεκπεραιωθούν όλες οι εκκρεμότητες προς αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Πάντως, ο κ. Λοΐζου τόνισε πως σε πρώτη φάση αναμένει ότι οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις θα διευθετηθούν από άλλες εταιρείες και κυρίως από την Aeroflot, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος ευρύτερα θα πρέπει να εξετάσει πολύ εμπεριστατωμένα και σε βάθος πως θα απλώσει τις συνεργασίες της τόσο με χώρες όσο και με εταιρείες, προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος αππο συνθήκες όπως αυτή που διαμορφώνεται με την πτώχευση της Transaero.

 

 

Δειτε Επισης

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για τουριστικές επιχειρήσεις-Μια πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το I-STARS
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Ανοδικά οι αφίξεις τουριστών τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους-Κυριότερη πηγή το Ηνωμένο Βασίλειο
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου