Powered by

Κεντρικός ο ρόλος της Transaero για την Κύπρο

Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις που αφορούν την πτώχευση της Transaero και τον που η εταιρεία διαδραματίζει σε σχέση με την κυπριακή βιομηχανία τουρισμού. Η θετική ανάγνωση των εξελίξεων αναφέρει ότι ο έμμεσος ρόλος που η αεροπορική εταιρεία διαδραματίζει στην Κύπρο, μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες εταιρείες.

Στενός συνεργάτης της Biblio Globus
H Transaero αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας, μετά την Aeroflot, η οποία ελέγχεται κατά 51% από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Την ίδια ώρα η Transaero αποτελεί τον μεγαλύτερο εταίρο του διοργανωτή ταξιδίων Biblio Globus, ο οποίος φέρνει περίπου το 70% των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο χρησιμοποιώντας κυρίως την Transaero.

Υπολογίζεται ότι η Transaero μετέφερε το 2014 κάπου 250 με 300 χιλιάδες Ρώσους επιβάτες προς την Κύπρο, αριθμοί που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των τουριστικών αφίξεων για το περασμένο έτος.

Οι επιπτώσεις σε σχέση με τον κυπριακό τουρισμό θα είναι μεγάλες εάν η Biblio Globus δεν καταφέρει να συνάψει νέες συνεργασίες, προκειμένου να συνεχίσει να διοχετεύει τουρίστες από τα Ρωσία στην Κύπρο. Πάντως, το χρονικό σημείο κατά το οποίο καταγράφονται οι εξελίξεις σε σχέση με την Transaero αξιολογείται ως θετικό, αφού δραματικές θα ήταν οι επιπτώσεις εάν η πτώχευση γινόταν μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου.

Αφίξεις της τελευταίας εβδομάδας
Θα πρέπει παράλληλα να αναφερθεί ότι όπως πληροφορείται το InBusinessNews την τελευταία εβδομάδα έφτασαν στην Κύπρο μέσω Transaero κάπου 10 χιλιάδες επιβάτες, ενώ η Bilblio Globus έχει ήδη ενημερώσει τοπικούς συνεργάτες της ότι έχουν γίνει διευθετήσεις για μεταφορά των Ρώσων στη χώρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι διεργασίες προκειμένου να καλυφθεί το πτητικό πρόγραμμα της Transaero από άλλες εταιρείες, με πρώτη και κύρια την Aeroflot. Την ίδια στιγμή σημαντικό, για την Κύπρο, είναι η Biblio Globus να προχωρήσει σε νέα συμβόλαια με άλλες εταιρείες.

Προβληματισμός για τη μεγάλη εξάρτηση
Παράλληλα, επαναφέρεται στο προσκήνιο η μεγάλη εξάρτηση του κυπριακού τουρισμού τόσο από τη ρωσική αγορά όσο και από συγκεκριμένες εταιρείες ειδικότερα, όπως η Biblio Globus και η Transaero.

Στον ΚΟΤ ήδη γίνονται σχεδιασμοί προκειμένου οι κίνδυνοι που απορρέουν επισφαλές περιβάλλον στη Ρωσία να αντισταθμιστούν από άλλες αγορές, κυρίως ευρωπαϊκές όπως η βρετανική, η γερμανική και αυτή των σκανδιναβικών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απειλή για τουριστικό κραχ λόγω Transaero

Την ίδια στιγμή η Biblio Globus αποτελεί στρατηγικής σημασίας συνεργάτη για την κυπριακή βιομηχανία τουρισμού. Η εταιρεία έχει αποκλειστικές συνεργασίες με ξενοδοχειακές μονάδες για διαχείριση αλλά και εταιρείες συγκοινωνιών για τη διακίνηση των τουριστών που φέρνει στην Κύπρο. Η Biblio Globus έχει για χρόνια συνεργασίες με αλυσίδες ξενοδοχείων κάνοντας προκρατήσεις κλινών, καταβάλλοντας μάλιστα σημαντικά ποσά ως προκαταβολές. Παρόλα αυτά η Κύπρος προσανατολίζεται σε περιορισμό του ρίσκου σε σχέση με τη ρωσική αγορά, μέσω κινήσεων που προτίθεται να κάνει για να απλώσει σε περισσότερες εταιρείες τις συνεργασίες σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων.

 

Δειτε Επισης

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για τουριστικές επιχειρήσεις-Μια πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το I-STARS
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Ανοδικά οι αφίξεις τουριστών τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους-Κυριότερη πηγή το Ηνωμένο Βασίλειο
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου