Powered by

Στο κυνήγι Κινέζων τουριστών

Πέραν της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της εμπορικής αποστολής, η οποία τον συνοδεύει δίχτυα στην κινεζική αγορά ρίχνει και ο ΚΟΤ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Άγγελος Λοΐζου, μετέβη στη χώρα για διήμερη επίσκεψη επαφών με κινεζικές αρχές αλλά και τουριστικούς φορείς.

Ο πρωταρχικός στόχος
Σε πρώτο στάδιο ο ΚΟΤ επιδιώκει να συλλέξει απαραίτητες για την Κύπρο πληροφορίες, οι αφορούν τους τρόπους με τους οποίους οι Κινέζοι επιλέγουν να ταξιδεύουν, σε ποιους προορισμούς και με ποια κίνητρα θα ταξίδευαν για διακοπές εκτός Ασίας.

Ο ΚΟΤ θα έχει επαφές με φορείς τουρισμού από την Κίνα, διοργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες, με κύριο θέμα συζήτησης την απλοποίηση διαδικασιών για τη θεώρηση των ταξιδιωτικών εγγράφων. «Έχουμε καλύψει το πρώτο επίπεδο, το οποίο αφορά την κάθοδο ορισμένων εκατοντάδων ατόμων από την Κίνα που φτάνουν στη χώρα για να δουν τις επενδυτικές προτάσεις που προσφέρονται στην αγορά ακινήτων. Στόχος πλέον να προσελκύσουμε και τουρίστες» τόνισε λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κίνα, ο πρόεδρος του ΚΟΤ. Ο κ. Λοΐζου, μιλώντας στο InBusinessNews, εξήγησε ότι πρόκειται για μια αγορά την οποία αρχικά επιδιώκουμε να γνωρίσουμε κι έπειτα να κάνουμε ενέργειες για προσέλκυση τουριστών.

Αγορά 117 εκατομμυρίων επιβατών
Από την Κίνα ταξίδεψαν το 2014, περισσότεροι από 117 εκατομμύρια τουρίστες με κύριο προορισμό γειτονικές χώρες. Μάλιστα, το 2014 αποτελεί χρονιά ρεκόρ, για το εξερχόμενο επιβατικό ρεύμα από τη χώρα, αφού για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων, ενώ κατέγραψε άνοδο 19,2% σε σύγκριση με το 2013. Την ίδια ώρα οι Κινέζοι ταξιδιώτες, σε ποσοστό 85%, επιλέγουν γειτονικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κορέα ή περιοχές όπως το Μακάου και το Χονγκ Κονγκ.

Θα πρέπει πάντως, να αναφερθεί ότι μόλις 3,5 εκατομμύρια Κινέζων τουριστών επέλεξαν το 2014 την Ευρώπη για τις διακοπές τους, στοιχείο που παρουσιάζει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια δύσκολη αγορά, για ολόκληρη την περιοχή ευρύτερα.

Παράλληλα, πολλοί προορισμοί εξετάζουν ήδη τρόπους με τους οποίους μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση Κινέζων τουριστών, όπως η μείωση στο κόστος έκδοσης βίζα ή η απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης διαβατηρίου. Και η Κύπρος έχει κάνει σχεδιασμούς προς αυτή την κατεύθυνση, αφού το Υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από συνεννόηση με τον ΚΟΤ, απλοποιεί τις διαδικασίες για ταξιδιωτικά έγγραφα.

"Xαμηλές" πτήσεις
Η Κύπρος το 2014 εξασφάλισε 1.837 Κινέζους τουρίστες, αριθμός ο οποίος ήταν και ο μεγαλύτερος από την εν λόγω αγορά στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού. Σημειώνεται πάντως, ότι κατά την τελευταία δεκαετία ο αριθμός Κινέζων που φτάνουν στη χώρα, έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, αφού από τους 424 το 2004, η Κύπρος προσέλκυσε 1.837 κατά το περασμένο έτος.

Η επιβατική κίνηση από τη χώρα είναι αμελητέα για τον κυπριακό τουρισμό, αφού αντιστοιχεί σε ποσοστό κάτω του 1% από το σύνολο των αφίξεων. Οι επαφές με διοργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες, θα δώσουν σοβαρά ερεθίσματα αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης ή όχι, επιβατικής κίνησης από την αχανή χώρα των 117 εκατομμυρίων τουριστών.

Δειτε Επισης

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για τουριστικές επιχειρήσεις-Μια πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το I-STARS
Ανοδικά οι αφίξεις τουριστών τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους-Κυριότερη πηγή το Ηνωμένο Βασίλειο
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
La Plage Nespresso στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2024
Aegean Airlines: Σχεδιάζει νέους προορισμούς και προϊόντα-Οι κινήσεις το φετινό καλοκαίρι
Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Ο χάρτης των ξενοδοχείων της Κύπρου-Η κατάταξη, η δυναμικότητα, η γεωγραφική κατανομή και η... αδειοδότηση
Άρχισε η διαδικασία ανανέωσης αδειών εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων-Όλες οι πληροφορίες
Μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία στη καρδιά της Λευκωσίας
Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία