Powered by

Κίνα: Μικρή πτώση στις εξαγωγές, μεγάλη στις εισαγωγές

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, με τα μηνιαία στοιχεία να δείχνουν ανάκαμψη, ωστόσο η μεγαλύτερη πτώση στις εισαγωγές διχάζει τους οικονομολόγους για το κατά πόσο ο προβληματικός τομέας του εμπορίου της χώρας έχει αρχίσει να επανέρχεται.

Τα στοιχεία για το εμπόριο που ανακοινώθηκαν την Τρίτη ενίσχυσαν τις απόψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο χάνει σταδιακά της δυναμική της, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο Πεκίνο να αναπτύξει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας και διατηρώντας την νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο οι αριθμοί δεν καταδεικνύουν μεγαλύτερους κινδύνους από μια ανώμαλη προσγείωση, όπως φοβούνταν ορισμένοι επενδυτές. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 3,7 % σε σχέση την ίδια περίοδο πέρυσι, λιγότερο από 6,3% που προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές και σαφώς πιο κάτω από την πτώση 5,5% τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι εισαγωγές υποχώρησαν σε αξία για 11ο συνεχόμενο μήνα, χάνοντας πάνω από 20% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, λόγω των χαμηλών τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τις περιορισμένης εγχώριας ζήτηση, κάτι που θα συνεχίσει να περιπλέκει τις προσπάθειες του Πεκίνου να εξορκίσει τον αποπληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 15%, μετά από μια πτώση 13,8% τον προηγούμενο μήνα. Υπογραμμίζοντας την αδυναμία της ζήτησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι συνδυασμένες εξαγωγές και εισαγωγές της Κίνας υποχώρησαν 8,1% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014, πολύ πιο κάτω από τον επίσημο στόχο του έτους για συνολική αύξηση 6%.

Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα μειώσει τα επιτόκια και πάλι τους επόμενους μήνες και θα ανακοινώσει κι άλλα μέτρα για να αποτραπεί μια εντονότερη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Κίνα αναμένεται ευρέως να καταγράψει φέτος την πιο αργή οικονομική ανάπτυξη της εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω αδύναμης ζήτησης, πλεονάζουσας παραγωγική ικανότητας, υψηλών επιπέδων χρέους και επιβράδυνσης των επενδύσεων, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το Πεκίνο μπορεί να κάνει πολλά γι `αυτό.

Τα επαναλαμβανόμενα μέτρα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και για δημοσιονομική τόνωση δεν έχουν ακόμα θέσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς οι χρεωμένες εταιρείες δεν έχουν καμία διάθεση να επεκταθούν, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, ενώ το Πεκίνο παρουσιάζεται απρόθυμο να στηρίξει τις εξαγωγές.

Συνολικά η δυναμική της ανάπτυξης παρέμεινε υποτονική τον περασμένο μήνα και η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα (Οκτ 19) είναι πιθανό να έχει υποχώρησει στο 6,4% σε σύγκριση με το 7 % κατά το πρώτο εξάμηνο, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Η ανάπτυξη κάτω από το 7%  θα είναι η χαμηλότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Κίνα εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα των $60.34 δισ για το μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, υψηλότερο από τις προβλέψεις για $46.8 δισ και ελαφρώς πιο πάνω από $ 60.24 δισ τον Αύγουστο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου