Powered by

Συγχωνεύτηκαν οι Anheuser-Busch – SABMiller

Τελικά η SABMiller είπε το «ναι». Η ζυθοποιία από τη Νότια Αφρική δέχτηκε την προσφορά της βελγικής Anheuser-Busch για συγχώνευση.

Το τίμημα θα ξεπεράσει τα €92 δισεκατομμύρια (69 δισ. στερλίνες), ενώ προβλέπεται και «πέναλτι» (3 δισ. δολ), που θα καταβάλει η Anheuser-Busch. σε περίπτωση που η συμφωνία δεν προχωρήσει.

Εφόσον ολοκληρωθεί, η συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου, με 31% μερίδιο στην παγκόσμια αγορά και έσοδα που θα φτάνουν τα €60 δισεκατομμύρια, ετησίως.

Ακριβώς αυτά τα μεγέθη γεννούν ερωτηματικά, όπως τα θέτει, για παράδειγμα, ο Μάικ Ίνγκραμ, αναλυτής επενδύσεων της BGC PARTNERS:

«Για εμένα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό είναι καλό για τους καταναλωτές. Θα δημιουργηθεί αυτό που κάποιο αποκαλούν ο ΟΠΕΚ της μπύρας, με τεράστιο μερίδιο αγοράς, και τεράστια δύναμη στον καθορισμό τιμών. Φυσικά, για να περάσει από το «μικροσκόπιο» των αρχών ανταγωνισμού, θα χρειαστεί να κάνουν σημαντικές προσαρμογές στη Βόρεια Αμερική και στην Κίνα.»

Η συμφωνία προέκυψε μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και λίγο πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία.

Οι παρατηρητές αναφέρουν ότι η SABMiller, με τη στάση της, κατάφερε να αυξήσει αρκετά την αρχική προσφορά. 
Καθώς τίθεται θέμα δημιουργίας ολιγοπωλίου, στις περισσότερες από τις μεγάλες αγορές του κόσμου, η συμφωνία δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρει «πράσινο φως» από τις αρχές ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: Euronews.gr

Δειτε Επισης

Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες
Σε χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός-Νέα πτώση πέραν του 2%
Οι 10 πιο κερδισμένες μετοχές από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Παγκόσμιο χρέος: Ποιες χώρες το εκτινάσσουν την ώρα που οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικοί πόλεμοι εντείνουν την κρίση
Οι χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες ώρες εργασίας-Τα νέα στοιχεία της Eurostat
Αυστηρότεροι έλεγχοι ασφάλισης πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε.-Τι απαιτεί η νέα οδηγία