Μέρκελ: Στήριξη στην Ελλάδα εάν κάνει όσα πρέπει

Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εφόσον εκείνη κάνει όσα πρέπει, ήταν το μήνυμα που απηύθυνε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η ίδια και η γερμανική κυβέρνηση ανέκαθεν ακολουθούσαν πολιτική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Συνέχισε λέγοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος μέσα από την τήρηση των συμφωνηθέντων και μέσα από τις θυσίες των Ελλήνων και δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και οι νέες ανησυχίες για τη συνοχή της ευρωζώνης και το μέλλον της Ελλάδας. «Πάντα καθοδηγούμενοι από το αξίωμα ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει όσα χρειάζονται από την πλευρά της και ότι εμείς από την άλλη πλευρά πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη», συμπλήρωσε η κα Μέρκελ.

Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών τίθεται το ζήτημα της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τον κ. Κάμερον να εκτιμάται ότι μεταφέρει στην καγκελάριο την επιθυμία του να αποφευχθεί μία νέα κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση και στη βρετανική οικονομία στην πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου.

Νωρίτερα οι δύο ηγέτες είχαν επισκεφθεί μεγάλη έκθεση για την ιστορία της Γερμανία που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο. Τη Γερμανίδα καγκελάριο υποδέχθηκαν διαδηλωτές από βρετανικές και άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς που αντιτίθενται στην πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα. Το βασικό σύνθημα των συγκεντρωθέντων, υπό την ομπρέλα της οργάνωσης «Ελλάδα – Αλληλεγγύη» ήταν «Μέρκελ, κόψε το χρέος».

Ο κ. Κάμερον και η κα Μέρκελ καταδίκασαν από το μουσείο τις δολοφονίες στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια. Στη συνέχεια, από τη Ντάουνινγκ Στριτ, είχαν από κοινού επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ολάντ, την οποία η καγκελάριος χαρακτήρισε «συγκινητική». Αμφότεροι του εξέφρασαν τη στήριξή τους.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών περιλαμβάνει και την επιδίωξη του κ. Κάμερον να πετύχει μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της ΕΕ και αλλαγή της σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ που έχει υποσχεθεί έως το τέλος του 2017.

Η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε ότι δε δέχεται παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης μετακίνησης, με τον κ. Κάμερον να δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στην αρχή αυτή, αλλά στην κατάχρησή της.

Απαριθμώντας τα μέτρα που έχει προαναγγείλει στοχεύοντας στον περιορισμό της έλευσης κοινοτικών μεταναστών στη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι κανείς δεν θα μπορεί να λαμβάνει επιδόματα πρόνοιας πριν από τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, ότι όποιος μετανάστης δεν έχει βρει δουλειά μετά από έξι μήνες αναζήτησης θα απελαύνεται και ότι οι Ευρωπαίοι μετανάστες δεν θα επιτρέπεται να λαμβάνουν επίδομα τέκνων για παιδιά που δεν ζουν στη Βρετανία.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη πρότασή του για απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε Ευρωπαίους μετανάστες που δεν έχουν προσφορά για εργασία, ένα μέτρο που έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της Γερμανίας όσο και της Κομισιόν.

Σε μια κίνηση συμβιβασμού η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι όντως πρέπει να εξεταστεί η κατάχρηση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης καθώς και πως κάθε εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προσαρμόζεται στα σύγχρονα δεδομένα. Πρόσθεσε ότι «της αρέσει» να έχει τη Βρετανία ως ισχυρό εταίρο στην ΕΕ.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε για άλλη μια φορά βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια αμοιβαία ικανοποιητική αλλαγή στη σχέση Βρετανίας-ΕΕ και χρησιμοποιώντας τη φράση που είχε πει η κα Μέρκελ στην προηγούμενη επίσκεψή της στο Λονδίνο σημείωσε ότι «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Στην ατζέντα είναι επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία, με τον κ. Κάμερον να λέει ότι η Ρωσία πρέπει να νιώσει το κόστος των παράνομων ενεργειών της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δις ευρώ το πρώτο τετράμηνο
EBRD: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (πίνακες)
Πόσο αυξάνει ο τουρισμός το ελληνικό ΑΕΠ-Τι έδειξε μελέτη
JP Morgan: Γιατί συνεχίζει να προτείνει τα ελληνικά ομόλογα-Οι εκτιμήσεις για την οικονομία
Τα δύο τεστ που έρχονται για την ελληνική οικονομία
Πώς επηρεάζει τους Έλληνες εξαγωγείς η κρίση στη Μέση Ανατολή
Ελλάδα: Από 1η Ιουλίου η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις λαϊκές αγορές
«Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων»
Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα
Ελλάδα: Άνθηση της αγοράς ακινήτων-Ζήτηση από τα «μπετά» με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις