Aισιόδοξος για τις μεταρρυθμίσεις στο ΓεΣΥ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μπορτζ δήλωσε ότι η αναγκαία μεταρρύθμιση στο γενικό σχέδιο υγείας (ΓεΣΥ) της Κύπρου θα επιτευχθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένων των διδαγμάτων από την οικονομική κρίση της χώρας, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή.

«Μπορώ να πω ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα επιτευχθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητες και αυτό είναι ένα μάθημα που προέκυψε από κάτι αρνητικό, οπότε από κάτι που είναι αρνητικό μπορούμε να βγάλουμε κάτι το οποίο είναι θετικό», δήλωσε ο Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε ο ίδιος αναμένει ένα βιώσιμο σύστημα υγείας στην Κύπρο.

Λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να εξηγηθούν σε εκείνους που επηρεάζονται, είπε ότι ο Κύπριος Υπουργός έχει ένα πολύ φιλόδοξο χρονικό πλαίσιο για την εισαγωγή αυτών των μεταρρυθμίσεων στις τρεις φάσεις, αρχής γενομένης με την πρωτοβάθμια φροντίδα και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα είναι δίπλα στην Κύπρο σε όλες τις φάσεις.

"Είμαι βέβαιος ότι οι Κύπριοι είναι αρκετά προσαρμοστικοί, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, για να ξέρουν πώς να λαμβάνουν τα μηνύματα από μια κρίση», είπε.

Λέγοντας ότι δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να είναι βιώσιμο εάν δεν μεταρρυθμιστεί, ο κ. Μπορτζ πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση που υλοποιείται από την κυπριακή κυβέρνηση θα ήταν αναγκαία, με ή χωρίς την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση έχει επιταχύνει την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της διαδρομής, αλλά έχουμε προχωρήσει πολύ, αν δει κανείς από πού ξεκινήσαμε», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο Υπουργός και η Κυβέρνηση της Κύπρου θα συνεχίσουν να επιδιώκουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα υγείας.

Πρόσθεσε ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Κύπρο είναι σχετικά χαμηλές και ότι το νέο ΓΕΣΥ θα καλύπτει περισσότερους πολίτες.

Έστειλε το μήνυμα ότι η Επιτροπή επιθυμεί να προσφέρει υποστήριξη και ενθάρρυνση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στην Κύπρο και ότι έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Κύπρο με κάθε δυνατό τρόπο. Διαβεβαίωσε ότι ακόμα και μετά την λήξη της θητείας του, οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία στην Κύπρο θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη του διαδόχου του.

«Η Επιτροπή είναι εκεί για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ», είπε.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη μέτρα τεχνικής βοήθειας, ότι η Επιτροπή έχει την πρόθεση να αυξήσει τη συνδρομή της και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που διατίθενται.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η βοήθεια της Επιτροπής για την Κύπρο, όσον αφορά την καθιέρωση καλών πρακτικών από άλλες χώρες και την επίτευξη των στόχων της μεταρρύθμισης με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εθνικές μεταρρυθμίσεις για την υγεία», τόνισε ο κ. Πατσαλής ο οποίος ευχαρίστησε τον Επίτροπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή βοήθειας Κύπρος στην προσπάθειά της.

Συζητήθηκαν επίσης οι σημαντικές αλλαγές στο εθνικό σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ΓεΣΥ. Ο κ. Πατσαλής περιέγραψε το νέο σύστημα ως καθολικό, κοινωνικά δίκαιο, μακριά από τις τρέχουσες ανισότητες και οικονομικά βιώσιμο. "Ένα σύστημα που θα αντιμετωπίσει τις πολλές ανισότητες του σημερινού συστήματος, που δυστυχώς έχουν αποκαλυφθεί λόγω της οικονομικής κρίσης», είπε.

Συζήτησαν επίσης το θέμα της αυτονόμηση, της μεταρρύθμισης και της αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων, που θα τους δώσουν την οικονομική, νομική και επιστημονική αυτονομία για να παρέχουν καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Κύπρου.

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τον Επίτροπο για την προσπάθεια του Υπουργείου του για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας (e-health) και την προσπάθεια δημιουργίας ηλεκτρονικού αρχείου των ασθενών και την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στη διοίκηση, τα φάρμακα, τις εργαστηριακές δοκιμές και όλες τις ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

Η αναδιάρθρωση του Υπουργείου Υγείας ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης, καθώς και η αλλαγή της πολιτικής τους για τα φαρμακευτικά προϊόντα, με στόχο τη μείωση της τιμής τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς που διοργάνωσαν ΤΕΠΑΚ-EBEA
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)