Powered by

Μαυρίδης: Κέρδη... υπερημερίας κάνουν οι τράπεζες

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o οικονομολόγος και βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης μας αναφέρει- εκ των έσω- ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στις τράπεζες, κατηγορώντας τις ότι ενώ μπορούν, κάνουν πολύ λίγα για τον βραχνά των κόκκινων δανείων. Κάνει έκκληση στους νέους να στηρίξουν το νησί, ενώ επισημαίνει τους τρεις τομείς με μέλλον που θα προσφέρουν ανάσα στην κυπριακή οικονομία.
 
-    Οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές για αναδιαρθρώσεις στους δανειολήπτες αλλά δεν το κάνουν για δύο λόγους.
 
-    Οι νέοι Κύπριοι, επιστήμονες και μη, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε διαμορφώσει μια νέα Κύπρο.
 
-    Θα πρέπει να απελευθερωθεί η οικονομία από συμφέροντα και κατεστημένα, όπως συντεχνίες, επιχειρηματικά lobby, επαγγελματικά συνδικάτα και κλειστά επαγγέλματα.

-    Υπάρχουν τομείς στην οικονομία που προσφέρονται για ανάπτυξη: όπως είναι ο τομέας της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές χρειάζονται χρήματα και χρόνο. 

-    Απαραίτητη προϋπόθεση για ανάκαμψη είναι το νοικοκύρεμα του δημοσίου τομέα. Δεν πρέπει τα έξοδα του κράτους, να υπερβαίνουν τα έσοδα. 


Ερ. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία μας;

Απ. Η κυπριακή οικονομία διατρέχει αυτή τη στιγμή αρκετούς κινδύνους, όμως, βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ακολουθούμε ένα μνημόνιο το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες που διορθώνουν πάρα πολλές στρεβλώσεις και θα μας φέρει μια οικονομία πολύ καλύτερη από ότι είχαμε. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. 

Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ).  Τα ΜΕΔ (τα οποία είναι περίπου 28 δις ευρώ) και στερούν την οικονομία από σημαντικά κεφάλαια , τα οποία ήταν προορισμένα για να επενδυθούν.  Τα ΜΕΔ δημιουργούν ζημιές στις τράπεζες κάθε χρόνο, τις οποίες είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει στις χρηματοοικονομικές της καταστάσεις.  Ενόσω αυξάνονται τα ΜΕΔ  και δημιουργούν ζημιές, σημαίνει ότι μειώνονται τα κεφάλαια των τραπεζών κι  κατ’ επέκταση θα πρέπει να αναζητηθούν νέα κεφάλαια. Αν δεν βρεθούν επενδυτές, το τραπεζικό σύστημα θα αποδυναμώνεται συνεχώς με επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι η ανεργία. Δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις και δε δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Αντίθετα, η πιστωτική ασφυξία που υπάρχει, η έλλειψη χρηματοδότησης και η μείωση  της κατανάλωσης αναγκάζουν επιχειρήσεις να κλείνουν. Έτσι δημιουργείται περισσότερη ανεργία. Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο στους άνεργους πτυχιούχους οι οποίοι κατά 40-45% δεν βρίσκουν δουλειά. 

Ερ. Ακολουθούνται οι σωστές πρακτικές από τις τράπεζες για τον χειρισμό- περιορισμό των ΜΕΔ; 

Απ. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές για αναδιαρθρώσεις στους δανειολήπτες αλλά δεν το κάνουν. Δεν το κάνουν για δύο λόγους. Πρώτον, είναι αυστηρές οι προδιαγραφές για αναδιαρθρώσεις από τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας, όπως επιπρόσθετες εξασφαλίσεις, ερωτηματολόγια κλπ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι τράπεζες κερδίζουν χρήματα σε τόκους υπερημερίας που αυξάνουν τα υποτιθέμενα κέρδη τους. Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι οι τράπεζες δεν έχουν αρκετή πίεση για να προχωρήσουν με διευκολύνσεις στους πελάτες τους. Το πρόβλημα θα λυθεί με τον θεσμό του διαμεσολαβητή και το πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα ορίζει σύμβουλο στην κάθε υπόθεση και οι αποφάσεις του θα είναι δεσμευτικές.

Ερ. Με ποια μέτρα θα πεισθεί η νέα γενιά να παραμείνει και να στηρίξει το νησί;

Απ. Οι νέοι Κύπριοι, επιστήμονες και μη, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε διαμορφώσει μια νέα Κύπρο. Η οικονομία μας θα είναι σύγχρονη και αποδοτική και θα παράγει θέσεις εργασίας, όπου ο καθένας θα αμείβεται με βάση την παραγωγικότητα και θα πληρώνει αυτό που του αναλογεί σε φορολογίες, χρεώσεις, τέλη κλπ. Όλες οι στρεβλώσεις θα εξαλειφθούν βάσει του μνημονίου και οι προοπτικές για τον καθένα θα είναι  πολύ καλύτερες. Η Κύπρος χρειάζεται το ανθρώπινο δυναμικό της που δεν είναι μόνο τα άτομα, άλλα και οι γνώσεις, οι δεξιότητες κι οι εμπειρίες. Λαμβάνονται ήδη μέτρα και οι προσπάθειες της κυβέρνησης  είναι να φέρει ξένες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας. 

Ερ.  Πώς βλέπετε το μέλλον της κυπριακής οικονομίας;

Απ. Το μέλλον διαγράφεται πολύ καλό, απλά ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Θα πρέπει να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην κυπριακή οικονομία. Να διορθωθεί το τραπεζικό σύστημα και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία, να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας και να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και να μην είναι χώρος βολέματος και εργαλείο των κομμάτων. Επίσης να απελευθερωθεί η οικονομία από συμφέροντα και κατεστημένα, όπως συντεχνίες, επιχειρηματικά lobby, επαγγελματικά συνδικάτα και κλειστά επαγγέλματα.

Ερ. Πώς μπορεί το κράτος (έχοντας περιορισμένους πόρους) να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη;

Απ. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανάκαμψη είναι το νοικοκύρεμα του δημοσίου τομέα. Δεν πρέπει τα έξοδα του κράτους, να υπερβαίνουν τα έσοδα. Το κράτος τότε δεν θα χρειάζεται να δανείζεται και να αυξάνει το δημόσιο χρέος ούτε να αφαιρεί ρευστότητα από το εγχώριο σύστημα. Οποιαδήποτε ρευστότητα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για επενδύσεις. Ένας γρήγορος τρόπος για ανάκαμψη είναι να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έρχονται οι ξένοι επενδυτές στην Κύπρο λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί και λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης. Έτσι ακολουθώντας μια σταθερή πορεία εξυγίανσης θα φέρουμε σταθερότητα στην οικονομία και θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία.

Ερ. Σε ποιους τομείς βλέπετε ότι θα στηρίζετε το μέλλον της κυπριακής οικονομίας τα επόμενα χρόνια;

Απ. Υπάρχουν τομείς στην οικονομία που προσφέρονται για ανάπτυξη: όπως είναι ο τομέας της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές χρειάζονται χρήματα και χρόνο. Χρειάζονται υποδομές και καλή διαχείριση, διότι η μέχρι σήμερα διαχείριση που είχαμε στην κυπριακή οικονομία δεν ήταν η καλή.

Τομέας Υγείας: Η υιοθέτηση του ΓεΣΥ ,όχι μόνο θα αυξήσει την ποσότητα των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και την ποιότητα τους. Πρωτίστως θα αυξήσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και επίσης το Σχέδιο Υγείας θα χρησιμοποιεί όλες τις υποδομές για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και όχι περισσότερο του δημόσιου τομέα, όπως γίνεται σήμερα.

Παιδεία: Ο ιδιωτικός τομέας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει  ελκυστικά προγράμματα σπουδών. Υπάρχει ανάγκη για υπηρεσίες στο χώρο της Παιδείας. Ιδιαίτερα στην Ανώτερη και  Ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να αναπτύξουμε επαγγέλματα τεχνικού χαρακτήρα  όπου στο παρελθόν είχαμε τεράστιες ελλείψεις. Αυτός είναι ένας λόγος της υψηλής ανεργίας. Όταν το 80% των μαθητών ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές, δημιουργείται υπερπροσφορά πτυχιούχων και ο ανταγωνισμός για μια θέση εργασίας είναι έντονος. Κάνουν και μεταπτυχιακά και πλέον γίνονται overqualified οπότε δύσκολα βρίσκουν θέση με τα προσόντα τους. 

Ενέργεια:  Είναι ένας τομέας με τεράστιες προοπτικές στα ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο αλλά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Δειτε Επισης

Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή
Γιώργος Σαββίδης: Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και πώς τυγχάνουν χειρισμού από την Κύπρο
Έργα ύψους 128 εκ. ευρώ στον τομέα της υγείας-Ποια είναι και η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη για το καθένα
Σήμα κινδύνου από Μάκη Κεραυνό-«Οι απεργίες πάντα δημιουργούν ανησυχίες για την οικονομία»
Ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο η ΕΤΕπ-Εγκαινιάστηκε το νέο γραφείο της τράπεζας στη Λευκωσία