Κατάλογος με πιθανά έργα στη Νεκρή Ζώνη

Στην Κωνσταντινούπολη διεξήχθη η δεύτερη συνάντηση του Οικονομικού Φόρουμ της Λευκωσίας το οποίο συστάθηκε στις 2 Ιουνίου 2014 στη Λευκωσία. Τα ιδρυτικά του μέλη, είναι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και η Ένωση των Επιμελητηρίων Τουρκίας.

Το Φόρουμ επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να στηρίξει τη συνεχιζόμενη πολιτική διαδικασία  που έχουν επαναρχίσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας το Φόρουμ αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη του πρωταρχικού του στόχου που είναι η ενίσχυση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Στη δεύτερη συνάντηση τους, τα μέλη του Φόρουμ πρότειναν ένα κατάλογο πιθανών έργων για να μετατρέψουν τη Νεκρή Ζώνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων από ζώνη διαίρεσης σε ζώνη ενότητας.
Τα επόμενα βήματα του Φόρουμ είναι να καταλήξει σε μια σειρά προτεραιοτήτων από τις ιδέες που αναφέρθηκαν και να διαμορφώσουν συγκεκριμένα έργα που να μπορούν να υλοποιηθούν όπως:

1.    Η ίδρυση ενός Δικαστηρίου Διαιτησίας για επίλυση εμπορικών διαφορών που δυνατόν να προκύψουν μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο κοινοτήτων.  Ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα μέρη θα συναντηθεί εντός 30 ημερών για να ετοιμάσουν και παρουσιάσουν ένα κοινό συμφωνημένο προσχέδιο στο Φόρουμ. Το Φόρουμ θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα εμπλοκής αξιόπιστων τρίτων μερών στην προσπάθεια αυτή.
2.    Η σύσταση εκκολαπτηρίου επιχειρήσεων που θα φιλοξενεί και θα καταστεί δυνατή την ανάπτυξη υποσχόμενων επιχειρηματιών από τις δύο κοινότητες. Ομάδα εργασίας από εμπειρογνώμονες όλων των μερών θα συναντηθεί εντός 30 ημερών στις Βρυξέλλες για διαμόρφωση σχετικού οδικού χάρτη.
3.    Η διοργάνωση ενός διήμερου εκκίνησης επιχειρήσεων για να φέρει μαζί νεαρούς επιχειρηματίες από τις δύο κοινότητες. Η εκδήλωση θα διοργανωθεί από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από ένα εκπρόσωπο από κάθε μέλος του Φόρουμ και σχετική πρόταση θα υποβληθεί στο Φόρουμ εντός 30 ημερών.
4.    Η προώθηση της σύστασης ενός Κοινού Σώματος Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο νησί. Όταν προκύπτουν καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες παρόμοιες, οι δύο κοινότητες υποφέρουν τα μέγιστα λόγω της έλλειψης συνεργασίας. Για την προστασία της ασφάλειας των δύο κοινοτήτων το Φόρουμ αποφάσισε να πρωτοπορήσει στη δημιουργία τέτοιου σώματος διαχείρισης.
5.    Η ετοιμασία μελέτης σκοπιμότητας για πιθανή διενέργεια κοινών επενδύσεων από τους επιχειρηματίες των δύο κοινοτήτων.

Η επόμενη συνάντηση του Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Δεκέμβριο.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων