Καλή δουλειά από τον Hourican

Σε ένα γήπεδο που το ξέρει καλά έπαιξε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου John P. Hourican, χειριζόμενος προσωπικά το θέμα αύξηση κεφαλαίου και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως κέρδισε το παιχνίδι.

Το σημαντικό είναι πως η αύξηση του 1δις ήταν επιτυχής έστω κι αν συμμετέχουν Ταμεία που έχουν επιθετική φήμη όπως του Wilbur Ross αλλά και το Tyrus Fund.

To δεκαήμερο των Road Shows σε Λονδίνο (δις), Νέα Υόρκη, Βοστώνη και οι ολοήμερες παρουσιάσεις σε πέραν των τριάντα Ταμείων, κατέδειξαν πως ο Hourican έχει ακόμα τον «αέρα» των διεθνών αγορών στηριζόμενος και από μία έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα.

Το IN Business είναι της άποψης πως ο Ιρλανδός πρώην investment banker ήταν τελικά μία καλή επιλογή για την Τράπεζα Κύπρου  έστω κι αν μερίδα αυτών που τον επέλεξαν θεωρεί πως σε σημαντικά θέματα δεν επιδεικνύει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως άτομα που εκπροσωπούν μερίδα των υφιστάμενων μετόχων είτε εντός είτε εκτός της τράπεζας, προσπάθησαν τις τελευταίες μέρες να μπλοκάρουν την έκδοση ποικιλοτρόπως για δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα.

Στο τέλος της μέρας, το ενδιαφέρον έφτασε τα 1780εκ. κάτι που έδωσε το περιθώριο αποκλεισμού πολύ χαμηλών προσφορών αλλά και κάποιων private equity funds που λειτουργούν κυρίως με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Άλλωστε, η τιμή των 24σεντς συμπίπτει απόλυτα με πρόσφατη αποτίμηση της Symmetria η οποία έδινε ως δίκαιη αξία τα 24.1σεντς.

Αν εγκριθεί η αύξηση και από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων τότε η τράπεζα θα αφεθεί να εφαρμόσει καλύτερα το πλάνο αναδιάρθρωσης της υπερηφανευόμενη πως έχει τον καλύτερο δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων από όλες τις τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η αντίδραση των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας, που πριν ένα χρόνο είδαν τις καταθέσεις του να κουρεύονται, είναι δικαιολογημένη ως ένα σημείο αλλά με την ένταξη των μετοχών στο Χρηματιστήριο υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κάνουν απόσβεση της ζημιάς που δέχθηκαν ή έστω να την περιορίσουν. Σίγουρα, τα δεδομένα θα είναι καλύτερα αν η αύξηση είναι επιτυχής αφού σε αντίθετα περίπτωση η τράπεζα θα εισερχόταν σε επικίνδυνα και αβέβαια μονοπάτια.

 

Δειτε Επισης

Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες
To Μέλλον των τηλεπικοινωνιών: Τάσεις και στρατηγικές
Great Sea Interconnector: Ούτε «πανάκεια», ούτε καταστροφή