Θα παίξει μπάλα η Γιωρκάτζη;

Αρκετά καλός ήταν ο πρώτος απολογισμός της Χρυστάλας Γιωρκάτζη ως διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με δεδομένο το σύντομο χρονικό διάστημα που είχε μπροστά της. Άλλωστε, στην ουσία αποτελούσε ένα απολογισμό του Πανίκου Δημητριάδη και γι’ αυτό και ήταν δικά του τα όσα ανέφερε για το 2013.

Κατά τη δεξίωση που ακολούθησε εξάλλου, παραδέχθηκε πως έφυγε από πάνω της ένα άγχος. Ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μόνη της χωρίς να παραπέμψει σε συμβούλους στην τράπεζα και στις πλείστες περιπτώσεις δίδοντας καλές απαντήσεις. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό της που όποτε υπήρχε δύσκολη ερώτηση κοίταζε προς την πλευρά του Σταυρινάκη, η κ. Γιωρκάτζη έδωσε τις δικές τις απαντήσεις δείχνοντας πως γνωρίζει τα βασικά θέματα.

Προσωπικά εκείνο που μου έλειψε, ήταν το στίγμα που προτίθεται να αφήσει από τον νέο της ρόλο. Δεν μπόρεσα να διακρίνω ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό για τον τρόπο που θα κινηθεί αλλά και τα νήματα που θα κινήσει σε σχέση με τον νευραλγικό τραπεζικό τομέα.

Ένα παράδειγμα: «Η ΚΤΚ, η οποία δίδει ELA στην Τράπεζα Κύπρου, δεν έχει πολλά μέσα για να τη βοηθήσει την τράπεζα, πέραν από την προτροπή που γίνεται και προς το Υπουργείο Οικονομικών για να αποπληρώσει τα χρεόγραφα που κρατά η Τράπεζα Κύπρου και μέσω των εισπράξεων που θα έχει η Τράπεζα Κύπρου για να αποπληρώσει τον ELA». Θα ανέμενα κάποια περισσότερη δράση από μέρους της κ. Γιωρκάτζη για το συγκεκριμένο θέμα κυρίως σε σχέση με την επιρροή που μπορεί να έχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την άλλη, έχει ακόμα λίγη πίστωση χρόνου και μπορεί να παίξει μπάλα κάνοντας το δικό της παιχνίδι. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Ελλάδα κατέκτησε το Euro χωρίς να παίξει μπάλα.

Άλλωστε τους επόμενους μήνες θα έχει πολλές ευκαιρίες να αποδείξει πως έχει τον έλεγχο χωρίς όμως να ελέγχεται σε πολιτικό επίπεδο.   

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες