BOCY: «Μάχη» για την τιμή της έκδοσης

Μάχη για την τιμή της έκδοσης κεφαλαίου αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες στην Τράπεζα Κύπρου αφού δεν τίθεται τόσο θέμα εξόδου ή όχι στις αγορές όσο ο τρόπος που θα γίνει. Στην τράπεζα θα επιχειρήσουν να βρουν την χρυσή τιμή για την τιμή έκδοσης ώστε από τη μία να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι υφιστάμενοι μέτοχοι και από την άλλη να μην ατονήσει το ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών.     

Προς το παρόν, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο μετά από σχετική απόφαση που θα λάβει το συμβούλιο της τράπεζας ενδεχομένως σε συνεδρία του την Πέμπτη.

Στόχος είναι η αύξηση να γίνει με όσο το δυνατό περισσότερους επενδυτές ώστε να υπάρξει διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου. Από το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, από τους συνήθεις υπόπτους που επένδυσαν και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, φαίνεται πως η έκδοση θα ξεπεράσει το αρχικό ποσό των 500εκ. ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά με τις εκτιμήσεις να μιλούν για ποσό κοντά στα 800εκ. ευρώ.

«Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, επιλογές χρηματοδότησης και κεφαλαιακής δομής που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του συγκροτήματος και παράλληλα να ενισχύσουν περαιτέρω το Συγκρότημα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση σε σχέση με συνεδρία του ΔΣ που θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιουνίου.

Οι εξελίξεις με την αύξηση κεφαλαίου μεταθέτουν και την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας ώστε να πραγματοποιηθεί και έκτακτη με θέμα στην ατζέντα την αύξηση κεφαλαίου. Η συνέλευση των μετόχων υπολογίζεται να διεξαχθεί αρχές Σεπτεμβρίου.

UPDATE-Εκτιμήσεις για την τιμή

Η τράπεζα αναμένεται να διορίσει τελικά 4-5 συμβούλους για την έκδοση αφού τα στενά χρονικά περιθώρια δεν αφήνουν άλλη επιλογή. Εάν επιχειρηθεί να γίνει η έκδοση σε μία σχετικά ψηλή τιμή 40-50 σεντς όπως θέλει μερίδα συμβούλων ώστε το dilution των υφιστάμενων μετόχων να περιοριστεί, γίνεται αντιληπτή και η αναγκαιότητα η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν τα αποτελέσματα των stress tests ώστε οι επενδυτές να έχουν ένα λιγότερο μοχλό πίεσης. Αναλυτές πάντως, θεωρούν πως η τιμή που θα γίνει η έκδοση θα κυμαίνεται από 25-30 σεντς.  

Αν και αναλυτές θεωρούν πως στο εξωτερικό ανησυχούν λιγότερο για την πορεία και την επιβίωση της τράπεζας απ’ ότι στο εσωτερικό, εντούτοις, υπάρχουν αρκετά τρωτά σημεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν. Τα κυριότερα από αυτά αναφέρονται σε σχετικό υπόμνημα που ετοίμασε η Exito Capital στη βάση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα και τα οποία συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Επιτυχής εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσης και υλοποίηση του μακροοικονομικού σεναρίου στο οποίο βασίστηκε
  • Η περίοδος κατά την οποία τα περιοριστικά μέτρα και ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων είναι σε ισχύ
  • Η συνεχής εξάρτηση αλλά και διαθεσιμότητα μηχανισμών ρευστότητας από την Κεντρική
  • Τα αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων αγωγών που σχετίζονται με το κούρεμα καταθέσεων και την απορρόφηση ζημιών από πρώην μετόχους και κατόχους χρηματοοικονομικών εργαλείων.

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά