Ζεύγος Ορφανίδη: Αθωωτική απόφαση για ακάλυπτες επιταγές

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για τους Χρίστο και Χαρίκλεια Ορφανίδου οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για έκδοση επιταγής χωρίς αντίκρισμα. Αντίθετα, η Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία κρίθηκε ένοχη στην ίδια κατηγορία.

Η υπόθεση αφορούσε δύο επιταγές της εταιρείας χωρίς αντίκρισμα, μία εκ των οποίων υπέγραψε η σύζυγος του Χρίστου Ορφανίδη, Χαρίκλεια και την άλλη ο ίδιος.

Αν και το δικαστήριο έκρινε πως η ενοχή της εταιρείας ήταν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, εντούτοις, τήρησε διαφορετική στάση για τους δύο κατηγορούμενους. Το δικαστήριο σημείωσε πως το γεγονός πως οι δύο κατηγορούμενοι υπέγραψαν τις επιταγές δεν είναι αρκετό για να κριθούν ένοχοι για το αδίκημα που αντιμετώπιζαν.

Η κατηγορούσα Αρχή, σημειώνεται στην απόφαση, απέτυχε να αποδείξει ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν πρόθεση ή και γνώση για τη διάπραξη των αδικημάτων.

Σε σχέση με τη Χαρίκλεια Ορφανίδου, σημειώνεται πως ουδέποτε ήταν διευθύντρια της εταιρείας Ορφανίδης ενώ δεν παρουσιάστηκε καμία μαρτυρία που να την εμπλέκει στην οικονομική της διαχείριση. Παρόμοιο ήταν το συμπέρασμα του δικαστηρίου και για τον Χρ. Ορφανίδη, ότι δηλαδή δεν υπάρχει μαρτυρία για εμπλοκή του στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας. Επί του προκειμένου, το δικαστήριο καταγράφει μαρτυρία ατόμου που παρέλαβε επιταγή και όταν ανακάλυψε πως ήταν χωρίς αντίκρισμα, αναζήτησε τον οικονομικό διευθυντή της Ορφανίδης, αντί το άτομο που την υπέγραψε.

Το δικαστήριο σημείωσε επίσης πως όταν παραλήφθηκαν οι επιταγές από τον δικαιούχο, αυτές είχαν ήδη εκδοθεί χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει πότε έγινε αυτό και ήταν πληρωτέες σε μεταγενέστερο χρόνο.

Από τα στοιχεία που είχε ενώπιον του το δικαστήριο, έκρινε επίσης πως κατά την ημερομηνία που δόθηκαν οι επίδικες επιταγές ο λογαριασμός αν και παρουσίαζε χρεωστικό υπόλοιπο λειτουργούσε κανονικά υπό την έννοια ότι οι επιταγές που ήταν πληρωτέες εκείνη την περίοδο, πληρώνονταν.

«Ακόμα κι αν δεχθώ πως οι κατηγορούμενοι (Χρίστος και Χαρίκλεια Ορφανίδου) γνώριζαν για το υπόλοιπο του λογαριασμού της κατηγορούμενης, κάτι για το οποίο και πάλι δεν υπάρχει μαρτυρία, υπό τις συνθήκες που αυτός λειτουργούσε δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι κατά την ημερομηνία που ήταν πληρωτέες δεν θα εξοφλούντο», σημειώνεται.

Τέλος το δικαστήριο κατέγραψε και τη συμφωνία που υπήρχε μεταξύ της Ορφανίδης και της εταιρείας στο όνομα της οποίας εκδόθηκαν οι επιταγές (Σάββας Θεοχάρους & Υιός Λτδ), για πληρωμή των οφειλόμενων με μεταχρονολογημένες  επιταγές.
 

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή