Ντέλια: Περιορισμένα κεφάλαια, λίγη ρευστότητα

Περιορισμένα κεφαλαιακά μαξιλάρια αλλά και ρευστότητα είναι οι κύριοι λόγοι που οι κυπριακές τράπεζες και κυρίως η Τράπεζα Κύπρου δεν έχουν δημιουργήσει εξωτερικές νομικές οντότητες για διαχείριση προβληματικών δανείων σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρου, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος και ερωτούμενη σχετικά με το θέμα του ενδεχόμενου διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου, δεν απάντησε ευθαρσώς ποια είναι η θέση των διεθνών δανειστών αλλά ανέφερε τα θέματα κεφαλαίου και ρευστότητας τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν.

 

Ο χειρισμός των NPLs είναι η βασικότερη πρόκληση που υπάρχει και οι ειδικές μονάδες που στήθηκαν εντός των τραπεζών έχουν αυτό ως στόχο. Σε ερώτηση κατά πόσο οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια, σημείωσε πως αυτό που γνωρίζει είναι πως οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για το αποτέλεσμα των stress tests.

Γενικότερα, σημείωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά ωστόσο υπάρχουν συνεχιζόμενοι κίνδυνοι και η συνέχιση του προγράμματος είναι αναγκαία

Η κ. Βελκουλέσκου εξήγησε ότι η καλύτερη επίδοση των δημόσιων οικονομικών οφείλεται τόσο στα καλύτερα αποτελέσματα από πλευράς εσόδων όσο και στην συνεχιζόμενη εφαρμογή του προϋπολογισμού. Οι αρχές συνέχισαν να επιδεικνύουν ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος στη διάρκεια της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά λόγω των συνεχιζόμενων κινδύνων παραμένει απαραίτητη η αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, υπογράμμισε.

Ως αποτέλεσμα αυτών, οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις του προγράμματος μπορούν να αναθεωρηθούν, είπε η κ. Βελκουλέσκου, σημειώνοντας ότι η Τρόικα αναμένει τώρα ότι η παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2014, αντί 4,8% που αναμένετο στην προηγούμενη αξιολόγηση.

Μεσοπρόθεσμα, συνέχισε, αναμένουμε περισσότερο μια σταδιακή ανάκαμψη, με ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το 2015 και σταδιακή ανάκαμψη και στη συνέχεια καθώς η οικονομία “εξακολουθεί να έχει υψηλές ανάγκες απομόχλευσης, οι οποίες αναμένουμε να συνεχίσουν να επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση”.

Ανέφερε ότι η εφαρμογή της πολιτικής του προγράμματος συνεχίζεται, ο Συνεργατισμός έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και ενοποιήθηκε πρόσφατα σε 18 οντότητες, ενώ οι άλλες τράπεζες, όπως σημείωσε, “κάνουν πρόοδο” με την αναδιάρθρωσή τους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

“Ως αποτέλεσμα, έλαβε χώρα σημαντική χαλάρωση των εσωτερικών περιορισμών (στη διακίνηση κεφαλαίων) κατά τους προηγούμενους μήνες”, πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, οι αρχές προωθούν την τεχνική και νομοθετική εργασία για την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και η μεταρρύθμιση του τμήματος εσόδων.

Σύμφωνα με την κ. Βελκουλέσκου, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), μια εργασία που διαχωρίζεται, όπως σημείωσε, σε δύο μέτωπα.

Από τη μία πλευρά, όπως είπε, η ΚΤΚ έχει συμφωνήσει να αυξήσει την παρακολούθηση των προσπαθειών που καταβάλλουν οι τράπεζες για να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητά τους και να θέσουν σε εφαρμογή πολιτικές, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, για την αντιμετώπιση του πολύ υψηλού επιπέδου των ΜΕΔ. Από την άλλη, συνέχισε, οι αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή μιας συνολικής μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των δανείων.

Αυτό είναι αναγκαίο για να τεθούν σε εφαρμογή άλλα επαρκή και καλά ισορροπημένα κίνητρα για επαναδιαπραγμάτευση των προβληματικών δανείων και επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ, εξήγησε. Δεύτερη προτεραιότητα, σύμφωνα με την κ. Βελκουλέσκου, είναι όπως οι κυπριακές αρχές συνεχίσουν να εφαρμόζουν με σύνεση τον κρατικό προϋπολογισμό και να πετυχαίνουν τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως έπρατταν μέχρι σήμερα με επιτυχία.

Ανέφερε επίσης ότι μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν σταδιακά τις δημοσιονομικές επιδόσεις έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να πετύχουν τον στόχο για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ, που είναι αναγκαίος για να τεθεί σε μια σταθερή πτωτική πορεία το δημόσιο χρέος. Ως τρίτη προτεραιότητα, η κ. Βελκουλέσκου έθεσε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύουν, όπως επισήμανε, τις προσπάθειες για καλύτερα δημοσιονομικά.

“Ως προτεραιότητα, οι αρχές συμφώνησαν να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας το τρέχον έτος για προστασία των ευπαθών ομάδων στη διάρκεια της ύφεσης”, σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και μεταρρύθμισης των φορολογικών αρχών, ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Είπε ακόμη ότι οι κυπριακές αρχές προωθούν τη διαχείριση των δημοσιονομικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων και τη συνολική διαχείριση του χρέους που έχει ο δημόσιος τομέας. Ανέφερε τέλος ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της οικονομίας και να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Σήμα κινδύνου ΕΑΚΑΑ στους επενδυτές-Υψηλού ρίσκου επιλογή τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία
Κ. Λαγκάρντ: Πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% η ΕΚΤ-«Το λέω με μια μικρή επιφύλαξη»
Αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η ΚΤΚ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων
Αυτά είναι τα στοχευμένα μέτρα της Ελληνικής για στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων
Αναδιοργάνωση ΚΤΚ με ρόλο στους εκτελεστικούς συμβούλους-Οι αρμοδιότητες Καρατζιά και Χριστοδούλου
Αυτά είναι τα μέτρα της Τράπεζας Κύπρου για στήριξη της κυπριακής οικονομίας και των πελατών της
Το CONTACT PAY της Ελληνικής Τράπεζας κάνει την αποστολή χρημάτων παιχνίδι
Οι τρεις βασικοί άξονες της στρατηγικής της ΚΤΚ για EMI’s και PI’s-Σε διάφορα στάδια της διαδικασίας η εξέταση των νέων αιτήσεων
Εστιασμένα σε τρεις άξονες...Τα μέτρα που επεξεργάζονται Τραπέζα Κύπρου και Ελληνική
Η πορεία προς το Net Zero: Τεράστια επιτυχία για το 8ο Business Leaders Summit-Δείτε τα higlights του συνεδρίου(vid)