Πορτογαλία: Πολιτική κόντρα για έξοδο από μνημόνιο

«Ανυπέρβλητες διαφορές» για το πώς θα βγει η Πορτογαλία από το πρόγραμμα διάσωσης καταγράφηκαν στη συνάντηση του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Πάσους Κοέλιου με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης Ζοζέ Σεγκούρο.

«Υπάρχει ανυπέρβλητη διαφορά μεταξύ του PS και της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημοσιονομική στρατηγική» είπε ο Σεγκούρο μετά από την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος συμφώνησε στην ανάγκη «νοικοκυρέματος» των δημοσιονομικών, «αλλά ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, η στρατηγική για την επίτευξη της ισορροπίας των δημόσιων οικονομικών μας είναι διαφορετικός» εξήγησε.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει επανειλημμένα καταγγείλει την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης , που καταπνίγει σύμφωνα με τον ίδιο, την ανάπτυξη.

Ο Σεγκούρο συμφώνησε την Κυριακή να δεχτεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού, ώστε να παραστεί σε συνεδρίαση για να καθοριστεί το στρατηγικό σχέδιο εξόδου της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι εκπληρώνει το« θεσμικό καθήκον του».

Η τρόικα της Πορτογαλίας έχει επανειλημμένα ζητήσει «ευρεία συναίνεση» των πολιτικών κομμάτων γύρω από τη δημοσιονομική πειθαρχία και πέραν της θητείας της σημερινής κεντροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία λήγει το 2015.

Η Πορτογαλία οφείλει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ το 2014, αφού κατάφερε να παραμείνει κάτω από το στόχο του 5,5% για το 2013.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο την Τρίτη για να συζητήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Μετά από όλες τις θυσίες που επέβαλαν στους πορτογάλους είναι καθήκον της κυβέρνησης να επιτύχει την επιστροφή στις αγορές χωρίς καμία στήριξη» είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο.

από in.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών