Ντουμπάι: αναδιάρθρωση δανείου $20δις

Άπου Ντάμπι και Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συμφώνησαν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο παραχωρήθηκε προς την Κυβέρνηση του Ντουμπάι ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και λήγει το τρέχον έτος, όπως αναφέρει την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, WAM.

Το χρέος έχει επεκταθεί για περίοδο πέντε ετών με ετήσιο επιτόκιο 1%, αναφέρει το WAM σε επίσημη ανακοίνωση.

Η μετακύλιση του χρέους αφορά πενταετές δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παραχώρησε στο Ντουμπάι η κυβέρνηση του Άπου Ντάμπι μέσω δύο κρατικών τραπεζών και 10 δισ. δολάρια πενταετών χρεογράφων, τα οποία έκδωσε το Ντουμπάι στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΑΕ.

Η συμφωνία, η οποία αναμένετο από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα επιτρέψει στο Ντουμπάι να συνεχίσει να δαπανά για την ανάπτυξη του ως περιφερειακό κέντρο για χρηματοοικονομικά, εμπόριο και τουρισμό.
Το Ντουμπάι, ένα από τα επτά εμιράτα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησε οικονομική βοήθεια το 2009 μετά που η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε κατάρρευση την αγορά ακινήτων του, απειλώντας να ωθήσει σε πτώχευση μερικές από τις κρατικές εταιρείες του που είχαν δισεκατομμύρια δολάρια χρέος.

Το γειτονικό εμιράτο του Άμπου Ντάμπι, η οποία είναι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει τεράστιο πλούτο από πετρέλαιο, παρενέβη για να διασώσει το Ντουμπάι.
Το Ντουμπάι ανακάμπτει σήμερα δυναμικά, με τιμές των ακινήτων του να αυξάνονται κατά 20% σε σχέση με πέρσι και το χρηματιστήριο του να ενισχύεται περίπου 140% από το τέλος του 2012.

Το ΔΝΤ εκτιμούσε τον Ιανουάριο ότι το Ντουμπάι και οι μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν ωρίμανση χρέους ύψους 78 δισ. δολαρίων την περίοδο 2014 - 2017. Συμφωνίες που έγιναν το τρέχον έτος διευθέτησαν πέρα του 25% του χρέους αυτού.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών