Κινεζική επέλαση προς τη Δύση μέσω Peugeot

Δύο αιώνες μετά την ίδρυση της επιχείρησή της, η οικογένεια Peugeot αναγκάζεται να παραδώσει τα ηνία. Η ιστορική γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, που, το 1891 κατασκεύασε ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα του κόσμου, περνά στον έλεγχο μίας κινεζικής επιχείρησης και του γαλλικού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν με επίσημες ανακοινώσεις την Τετάρτη, η οικογένεια Peugeot δίνει, τελικά, το «πράσινο φως» για το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου, που θα φέρει στα ταμεία της εταιρείας 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμμετοχή της οικογένειας Peugeot στο μετοχικό κεφάλαιο θα περιοριστεί σε 14%, όσο θα είναι και το ποσοστό για το γαλλικό κράτος και την κινεζική Dongfeng.

Η λύση θεωρήθηκε μονόδρομος, καθώς, την επόμενη χρονιά, εκπνέουν οι εγγυήσεις του γαλλικού κράτους, που κρατάνε ζωντανή τη Peugeot.

«Η Peugeot έχει την τεχνογνωσία» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας, Arnaud Montebourg, «αλλά είναι εγκλωβισμένη στην ευρωπαϊκή αγορά και δεν έχει αρκετή πρόσβαση στην αγορά της Ασίας, όπου μπορεί να αναπτυχθεί. Από την άλλη, η Dongfeng δεν έχει τεχνογνωσία και αναγνωρισιμότητα, αλλά γνωρίζει την ασιατική αγορά, άρα είναι μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία».

Η συμφωνία Dongfeng- Peugeot αποτελεί ένα, ακόμα, ορόσημο της κινεζικής επέλασης προς τη δύση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας μετρούσε στα ταμεία της, περίπου, 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ρευστό διαθέσιμο για επενδύσεις. Τώρα, προσδοκά ότι η Peugeot θα μοιραστεί μαζί της την απαραίτητη τεχνογνωσία, για να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στις αγορές των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Όσο για την Peugeot, οι σκεπτικιστές αναφέρουν ότι πληρώνει το τίμημα για το ότι δεν εκσυγχρόνισε την παραγωγή της και δεν προχώρησε, εγκαίρως, σε στρατηγικές συμμαχίες.

ΠΗΓΗ: euronews.com
 

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι