Nestle: Βήμα εξόδου από L’ Oreal

H Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα εξόδου από τον κλάδο των καλλυντικών πουλώντας μέρος από την τοποθέτησή της στη L’ Oreal. Έτσι, η γαλλική εταιρεία καλλυντικών επαναγοράζει το 8% του μετοχικού της κεφαλαίου (στο οποίο είχε επενδύσει η Nestle) έναντι 6,5 δισ. ευρώ.

Η Nestle κατείχε συνολικά το 29,4% του μετοχικού κεφαλαίου της L’Oreal σε μία συνεργασία που κατά την άποψη των Financial Times «στερούνταν λογικής». Παρόλα αυτά, η συνεργασία διήρκεσε 40 χρόνια και αποδείχθηκε οικονομικά αποδοτική. Η Nestle επένδυσε για πρώτη φορά στη L’Oreal το 1974 κατόπιν αιτήματος της Liliane Bettencourt, προκειμένου να αποφευχθεί η κρατικοποίηση της εταιρίας καλλυντικών. Έκτοτε, η  μετοχή καταγράφει μέση ετήσια απόδοση 15%.

Η συμφωνία για την επαναγορά του 8% από τη L’Oreal εγκρίθηκε ομοφώνως από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας καλλυντικών, η οποία δήλωσε μάλιστα ότι θα καταργήσει τις μετοχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό της οικογένειας Bettencourt αυξάνεται από 30,6% στο 33,1%.

Υπάρχουν όμως και αβεβαιότητες. Από το 2011, οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας έχουν κρίνει ότι η 90χρονη πλέον Lilian Bettencourt δεν μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της. Έτσι, ο λόγος για το τι μέλλει γενέσθαι στη L’Oreal έχει περάσει σε άλλα μέλη της οικογενείας της. Επίσης, η αρχική συμφωνία μεταξύ L’Oreal και Nestle, που εμποδίζει την πώληση ποσοστού σε τρίτους, λήγει τον Απρίλιο του επόμενου έτους, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα σενάρια για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Nestle που ακόμη κατέχει το 23,29% της L’Oreal.
 

από Euro2day

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων