Ζητούν Εθνικό Πλαίσιο Ενεργειακής Πολιτικής

Την άμεση έναρξης διαδικασίας σύνταξης και θεσμοθέτησης ενός Εθνικού Πλαισίου Ενεργειακής Πολιτικής με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών στην Κύπρο, το οποίο θα αποτελεί και την διαχρονική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των μελλοντικών επενδυτών στον τομέα της ενέργειας, ζητεί το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων.

Σε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Ισραήλ εναντίων των εταιρειών NOBEL και DELEK, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων αναφέρει ότι η απόφαση επιβεβαιώνει την θέση του Ινστιτούτου , “όπως αυτή εκφράστηκε στο παρελθόν, ότι οι σχεδιασμοί της Κύπρου στο θέμα της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να θεσμοθετηθούν έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο στους συνεργάτες μας και στους μελλοντικούς επενδυτές, ποια είναι η επίσημη και διαχρονική θέση του κράτους μας στο θέμα αυτό”.

“Η απόφαση του Ισραήλ δεν επηρεάζει τους δικούς μας σχεδιασμούς”, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αντίθετα μας δίδεται η ευκαιρία, όπως αναφέρει, “να προβάλουμε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου αλλά και την αξία της ως Ενεργειακού Κόμβου για τα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσόγειου”.

Τέλος, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων αναφέρει ότι “είναι αδιανόητο αλλά και αποτρεπτικό για τους μελλοντικούς επενδυτές που τόσο πολύ περιμένουμε να δραστηριοποιηθούν στο νησί μας, η μη ύπαρξη μακροχρόνιου και ξεκάθαρου σχεδιασμού αναφορικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων”.

Δειτε Επισης

Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Χοντραίνει το παιχνίδι η CMC... Μακριά στο μέλλον για την Κύπρο η εξαγωγή LNG-Νέα πυρά κατά ΕΤΥΦΑ
Υπ. Ενέργειας: Ζητά εισηγήσεις για το σχέδιο χορηγιών για υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Άνοδος στις τιμές πετρελαίου-Στα $83,27 το Brent, στα $79,23 το αμερικανικό αργό
Βολές CMC κατά ΕΤΥΦΑ για το «Προμηθέας»-Έτοιμο και αξιόπλοο από τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά...
Πράσινο στον νόμο που επιτρέπει στη Cyta να προμηθεύσει έξυπνους μετρητές-Διασφαλίζονται τα €35 εκατ.
ΔΟΕ: Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ζήτηση πετρελαίου το 2024-Σχετικά αμετάβλητες οι προοπτικές για το 2025
Έξυπνοι μετρητές: Κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ
ΣΕΑΠΕΚ: Κορεσμένο το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου-Ανέφικτη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με εικονικό συμψηφισμό