Citi: Η Ελλάδα ανησυχεί την Ευρώπη

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν αναδείξει την ύπαρξη ουσιαστικών πολιτικών κινδύνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας έτσι το βαθμό στον οποίο οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν ξαφνικά τις κινητήριες δυνάμεις της αγοράς, αναφέρει η Citi σε έκθεση με σημερινή ημερομηνία.

Ο οίκος εκτιμά ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη ενδέχεται να αυξηθεί το 2015 εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα, της φθίνουσας στήριξης προς τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα καθώς και της ανόδου εναλλακτικών κομμάτων (συχνά ακραίων και/ή ευρωσκεπτικιστικών) εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου.

Ο αυξημένος πολιτικός κατακερματισμός αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητός το 2015, εν μέρει από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στο Η. Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλού.μένος.

Από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατευθύνονται σε εκλογές τους επόμενους 12 μήνες, μόνο στην Ελλάδα ένα πιο ακραίο κόμμα -το ακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πιθανό να πετύχει μια καθαρή νίκη το 2015, αν και νέα ακραία εναλλακτικά κόμματα είναι πιθανό να κερδίσουν σημαντικές ψήφους στην Ισπανία, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη Citi, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδοθούν οι επιπτώσεις μιας νίκης ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, από ό,τι στο ζενίθ της κρίσης της Ευρωζώνης. Αντίθετα, οι βρετανικές εκλογές αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή, λόγω της πιθανής επίπτωσης ενός Brexit.

Στην Ελλάδα, το χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από το Δεκέμβριο του 1987, εξαιτίας της αιφνίδιας απόφασης για επίσπευση της εκλογής Προέδρου στα τέλη του μήνα, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επιπλέον οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισήμαναν ότι το πολιτικό ρίσκο ήταν υποτιμημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να αυξηθεί απότομα.

Τα γεγονότα στην Ελλάδα, σημειώνει η Citi είναι μοναδικά αλλά υπάρχει ένας αριθμός σημαντικών κοινών πολιτικών τάσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το πολιτικό κίνδυνο να αυξάνεται το 2015 με τις εκλογές στο Η. Βασίλειο και την Ισπανία.

Θα μπορούσαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα να "πυροδοτήσουν" μια ευρωπαϊκή κρίση;

Στην Ελλάδα, η επίσπευση των προεδρικών εκλογών με τον πρώτο γύρο στις 17 Δεκεμβρίου, διόγκωσε τις ανησυχίες της αγοράς για μια πιθανή ακολουθία γεγονότων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε με τη σειρά της, να αυξήσει τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ή/και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή τον κίνδυνο μη φιλικών προς τις αγορές πολιτικών και ίσως εγείρει επίσης τον κίνδυνο σημαντικης "μετάδοσης" του προβλήματος σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η Citi θεωρεί πολύ πιθανό η υπάρχουσα κυβέρνηση να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Αν και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αναμένεται να επιμείνει για πολύ καιρό ακόμα, η τράπεζα δεν βλέπει μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη για 3 λόγους.

Πρώτον, ίσως, τελικά, η τρέχουσα κυβέρνηση να καταφέρει να μείνει για κάποιο καιρό ακόμη στην εξουσία. Σύμφωνα με το Bloomberg η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη άλλων 8 βουλευτών και απομένουν να βρεθούν άλλοι 17 για να εκλέξει Πρόεδρο και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαφοροποιήσει πολλές από τις ριζοσπαστικές θέσεις του όπως συνηθίζεται να γίνεται όταν τα πολιτικά κόμματα μετατοπίζονται από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τρίτον η περίπτωση της Ελλάδας είναι ειδική, από πολλές απόψεις, εντός της Ευρωζώνης όποτε ο κίνδυνος μετάδοσης αναμένεται -από τη  Citi- να είναι συγκριτικά περιορισμένος.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,4% για το 2025
Το μήνυμα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα