Τα οφέλη του outsourcing στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού

Η οικονομική κρίση άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις «έκοψαν» θέσεις εργασίας ή αναθέτουν καίρια πόστα σε μη καταρτισμένο προσωπικό. Η Διευθύντρια της εταιρείας HR-aid Ολίβια Ουλουπή υπογραμμίζει στο InBusinessNews την αναγκαιότητα ύπαρξης καταρτισμένου προσωπικού που να διαχειρίζονται τα θέματα  Ανθρώπινου Δυναμικού και σημειώνει τα οφέλη που μπορεί να έχει μια μικρομεσαία επιχείρηση. 
 

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο τομέας της παροχής υπηρεσιών HR;

Γενικότερα, ο τομέας της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού άρχισε να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση και θεωρείται ως αναπόσπαστο κομμάτι για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση κάθε επιχείρησης. Παρόλα αυτά, η οικονομική κρίση ανέτρεψε την ανοδική πορεία του τομέα, αφού πολλές επιχειρήσεις με σκοπό τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, αρκέστηκαν στην πρόσληψη ελάχιστου ή μη καταρτισμένου προσωπικού για να διαχειρίζονται τα θέματα  Ανθρώπινου Δυναμικού. Επιπρόσθετα, έχει διαμορφωθεί και η μορφή υπό την οποία παρέχονται οι υπηρεσίες HR, αφού πολλές Εταιρείες επιλέγουν λόγο και πάλι του κόστους, να αναθέσουν τη διαχείριση του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού σε τρίτους, δηλαδή το outsourcing, αντί της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Γιατί μια μικρομεσαία εταιρεία να χρειάζεται σύμβουλο HR; 

 Η απόδοση του προσωπικού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για τη συνταγή της επιτυχίας κάθε επιχείρησης. Αυτό θα την οδηγήσει είτε στην καταστροφή είτε στην επιτυχία. Συνεπώς, η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του θα πρέπει να λαμβάνει ανάλογης σημασίας. Πέραν αυτού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κάποιες επιπλέον ιδιαιτερότητες που καθιστούν σε κρίση τη βιωσιμότητα τους και που μόνο με την εφαρμογή καινοτόμων και επαγγελματικών πρακτικών μπορούν να αντεπεξέλθουν και να γίνουν ανταγωνιστικές. Ο σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού, με την εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων και την καθοδήγηση που θα προσφέρει σε μια μικρομεσαία επιχείρηση,  θα ενισχύσει το επίπεδο παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της.

Είναι προτιμότερο για μια εταιρεία να έχει εξωτερικό σύμβουλο; 

Σε χώρες του εξωτερικού η χρήση συμβούλου λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη προτίμηση από τις εταιρείες εξαιτίας των πολλαπλών και άμεσων πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι το outsourcing του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού συνδέεται με σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων των Εταιρειών ενώ από την άλλη παρουσιάζεται βελτίωση στις πρακτικές διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και αυξημένη αποτελεσματικότητα στο σύνολο. Επιπρόσθετα, έχει διαπιστωθεί ότι η ύπαρξη συμβούλου HR σε μια Εταιρεία βελτιώνει την ταχύτητα ανταπόκρισης σε προβλήματα που σχετίζονται με το Ανθρώπινο Δυναμικό και επιπλέον γίνεται πιο αποτελεσματική στήριξη της υπάρχουσας στρατηγικής. 

Ποιες οι προκλήσεις για ένα σύμβουλο HR; 

Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ένα σύμβουλος HR σχετίζεται με το κατά πόσον η εικόνα που του έχει δοθεί από την Διεύθυνση της Εταιρείας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και σε ποιο βαθμό. Ένας σύμβουλος, από τη στιγμή που δεν εντάσσεται στο μόνιμο προσωπικό και δεν είναι επί μονίμου βάσεως σε ένα εργασιακό χώρο, δεν μπορεί να έχει άμεσα ξεκάθαρη εικόνα για τα θέματα προσωπικού αλλά ούτε και για το από πού πηγάζουν. Παρόλα αυτά, με την χρήση διάφορων τεχνικών όπως λ.χ. την χρήση ερωτηματολογίων 360°, τις έρευνες κουλτούρας και ικανοποίησης μεταξύ του προσωπικού ή τα focus groups μπορεί να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Συνεπώς, η χρήση συμβούλου HR από μια Εταιρεία θα πρέπει απαραίτητα να προϋποθέτει ειλικρινή παρουσίαση των θεμάτων που απασχολούν την επιχείρηση από την αρχή της συνεργασίας για την πιο έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση τους.

Πού απευθύνεται η εταιρεία σας;

Η HR-aid παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για θέματα που σχετίζονται με τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιζητούν επαγγελματικές λύσεις με χαμηλό κόστος. Η HR aid απαρτίζεται αποκλειστικά από έμπειρους πτυχιούχους στον τομέα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και εργάζεται με βάση τα πρότυπα του Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), που είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σώμα για θέματα HR. Συνεργαζόμαστε επίσης με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά κέντρα, δικηγορικό γραφείο και Industrial Psychologist με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων. Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν όλο το φάσμα εργασιών που σχετίζονται με την Εξεύρεση και Επιλογή Προσωπικού, με την Διαχείριση της Απόδοσης και των Ταλέντων, τις Έρευνες Ικανοποίησης και Κουλτούρας, τη Διαχείριση Παραπόνων, Παραπτωμάτων και Αποδέσμευσης προσωπικού. Επιπλέον, στις υπηρεσίες μας περιλαμβάνεται η Διαχείριση της σχετικής Γραφειοκρατίας, η δημιουργία Διαδικασιών του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η διαχείριση του Επιπέδου Δέσμευσης και Ηθικού του προσωπικού, η διαχείριση των Εκπαιδεύσεων και της Ανάπτυξης του Προσωπικού,  και η παροχή Συμβουλευτικής στην Διευθυντική Ομάδα για θέματα διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Αυτό που διαφοροποιεί την HR-aid είναι τόσο το χαμηλό κόστος των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει όσο και η προσαρμοστικότητα που παρουσιάζει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης. Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που επικρατούν, προσπαθούμε να διατηρούμε τα δικά μας λειτουργικά έξοδα σε χαμηλά επίπεδα, ούτως ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε τιμές οι οποίες θα είναι εξαιρετικά προσιτές, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες Εταιρείες.  Οι πελάτες μας μπορούν να επιλέξουν εάν θα συνεργαστούν μαζί μας βάσει συμβολαίου για ολοκληρωτική διαχείριση του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, για μερική διαχείριση ή για αγορά απομονωμένων υπηρεσιών, ανάλογα με τις υφιστάμενες τους ανάγκες.  

Για περισσότερες πληροφορίες: www.hr-aid.com

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας