Βελτιωμένες εκτιμήσεις για την Ολλανδία

Η ολλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί το επόμενο έτος με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, λόγω της αποδυνάμωσης του ευρώ και των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Οικονομικής Πολιτικής Ανάλυσης (CPB) που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ολλανδίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,75% σε αυτό το έτος και θα ενισχυθεί κατά 1,5% το 2015, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,25%. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις για το 2014 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Όπως ανέφερε η CPB, οι εξαγωγές θα ωφεληθούν από τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της οικονομίας, ενώ ενισχυμένη είναι και η κατανάλωση, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας.

Το 2014 αποτελεί το πρώτο έτος ανάπτυξης, έπειτα από δυο διαδοχικά έτη ύφεσης, καθώς η ολλανδική οικονομία αντιμετώπισε τη λεγόμενη «ύφεση ισολογισμού», κατά την οποία νοικοκυριά, τράπεζες και κυβέρνηση προσπαθούν να ενισχύσουν τα οικονομικά τους την ίδια χρονική περίοδο.

Παράλληλα, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στο 6,5% το 2015, ενώ το εκτιμώμενο ποσοστό για το 2014 είναι 6,75%. Όπως και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, έτσι και στην Ολλανδία, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της μείωσης των τιμών πετρελαίου και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1% τόσο το 2014 όσο και το 2015.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα δημόσια οικονομικά θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη
Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για data centers
Ο γαλλικός πληθωρισμός επιβεβαιώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο
Κίνα: Οι διαφορετικοί λόγοι που οι νέοι σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό
Πνίγονται στα χρέη τα αμερικανικά νοικοκυριά-Τι έδειξε η νέα έκθεση της New York Fed
PIMCO: Πού παρουσιάζουν ευκαιρίες οι αγορές (γραφήματα)