Ο νόμος για φιλέτο Χίλτον επεκτείνεται

Με την τροποποίηση του νομοσχεδίου περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) προχωρά η κυβέρνηση ώστε να μπορεί μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου να αποξενώνει οποιαδήποτε ακίνητη ιδιοκτησία της Δημοκρατίας.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του ημερομηνίας 22.10.2014 και κατατέθηκε στη βουλή.

Όπως αναφέρεται στην επεξηγηματική έκθεση, σύμφωνα με την παράγραφο 5.3 του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Κυπριακές Αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης ημικρατικών Οργανισμών και κρατικής γης που να στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η εξασφάλιση €1δις ευρώ μέχρι τα μέσα του 2016 και €400 εκ. ευρώ επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δράσης για τις Αποκρατικοποιήσεις που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 5.12.2013, όσον αφορά την κρατική γη, «έμφαση θα δοθεί σε μεγάλα εμπορικά και αξιοποιήσιμα τεμάχια», τα οποία μπορεί να ανήκουν και σε Οργανισμούς που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν και δεν χρησιμοποιούνται στις εμπορικές τους δραστηριότητες, ενώ θα ληφθούν μέτρα για αποφυγή αρνητικών συνεπειών στην αγορά ακινήτων.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, βάσει του άρθρου 17 του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και της σχετικής Απόφασης της Ομάδας του Ευρώ, ημερομηνίας 25.3.2013, η οποία προνοεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να λάβει μέτρα για κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών ύψους €13 δις από ίδιους πόρους, θα πρέπει να παραχωρηθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας €1δις στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με ισάξια μείωση του δημόσιου χρέους προς την εν λόγω Τράπεζα. Αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Σχετική με το θέμα είναι και Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών όπως, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, μεριμνήσουν ότι η μελέτη για τους τρόπους αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας πραγματοποιηθεί από τους Συμβούλους που θα προσληφθούν από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων και λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα κρατικά χωράφια και οικόπεδα, αλλά και τα κυβερνητικά κτίρια.  

Για υλοποίηση των προαναφερθέντων κρατικών υποχρεώσεων, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, Κεφ. 224. Το νομοσχέδιο προβλέπει την τροποποίηση του εδαφίου 4 του άρθρου 18 του βασικού νόμου, επεκτείνοντας ουσιαστικά τις πρόνοιες του Νόμου 61(Ι)/2010, ο οποίος προέβλεπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μπορούσε να αποξενώσει συγκεκριμένη ακίνητη ιδιοκτησία (φιλέτο απέναντι από Χίλτον) της Δημοκρατίας, ούτως ώστε αυτή η δυνατότητα να αφορά οποιαδήποτε κρατική ακίνητη ιδιοκτησία.

 

Δειτε Επισης

Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα