Powered by

Νέοι υπολογισμοί αυξάνουν το ΑΕΠ

Κατά 9,8% ή €1,61 δισεκατομμύρια αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το 2013 (σε τρέχουσες τιμές), αγγίζοντας τα €18,11 δισεκατομμύρια, μετά την αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών για την χρονική περίοδο 1995-2013, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει προς το θετικότερο τους δημοσιονομικούς δείκτες της περσινής, αλλά και της τρέχουσας χρονιάς.

Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, η συνολική επίδραση των αναθεωρήσεων στο ΑΕΠ κυμαίνεται για τη χρονική περίοδο 1995-2013 από +7,5% μέχρι +9,8% (2013) του ΑΕΠ.

Η αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών για τη χρονική περίοδο 1995-2013 έχει προκύψει μετά την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών ESA 2010 και την ενσωμάτωση στατιστικών αλλαγών και μεθοδολογικών βελτιώσεων.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του 2013 (σε τρέχουσες τιμές) αναθεωρήθηκε υψηλότερα, κατά €1.615,2 εκατομμύρια, στα €18.118,9 εκατομμύρια, από €16.503,7 εκατομμύρια, με την ποσοστιαία μεταβολή να ανέρχεται στο 9,8%, που είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με την αναθεώρηση του ΑΕΠ των προηγούμενων ετών.

Η μεγαλύτερη αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2013 (9,8%) σε σχέση με το 2012 (9,5%) αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους που καταγράφηκε για την περσινή χρονιά, εξέλιξη που θα επηρεάσει προς το καλύτερο τους δημοσιονομικούς δείκτες για το τρέχον έτος.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε το 2013 στο 5,4% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά την 5η αξιολόγηση της Τρόικας, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,7% του ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ του 2012 αναθεωρήθηκε υψηλότερα κατά 9,5% (€1.690,9 εκ.), στα €19.411,1 εκ., από €17.720,2 εκ., ενώ το ΑΕΠ του 2011 αναθεωρήθηκε κατά 9,0% (€1.608,8 εκ.), στα €19.486,7 εκ., από €17.878,0. Ανάλογη ή χαμηλότερη αναπροσαρμογή σημειώθηκε και στο ΑΕΠ των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι κυριότερες αναθεωρήσεις στο ΑΕΠ του 2013 προήλθαν από την υιοθέτηση του ESA2010 που αύξησε κατά 1% το ΑΕΠ, τις στατιστικές αλλαγές που ενίσχυσαν το ΑΕΠ κατά 6,4% και τις μεθοδολογικές βελτιώσεις που αύξησαν το ΑΕΠ κατά 2,4%.

Οι μεγαλύτερες αναθεωρήσεις (τρέχουσες τιμές) στα κυριότερα μεγέθη Εθνικών Λογαριασμών για το ΑΕΠ του 2013 είναι οι ακόλουθες:

Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) +8,7% (€17.563,4 εκ.), ιδιωτική κατανάλωση +7,6% (€12.312,5 εκ.), πάγιες κεφαλαιουχικές επενδύσεις +26,9% (€2.432,0 εκ.), εξαγωγές αγαθών & υπηρεσιών +23,9% (€9.209,8 εκ.) και εισαγωγές αγαθών & υπηρεσιών +22,0% (€8.759,6 εκ.).

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η υιοθέτηση του ESA2010 αφορά την αναγνώριση των δαπανών για αμυντικούς εξοπλισμούς και για Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) ως κεφαλαιουχικών δαπανών και αναθεωρημένο πλαίσιο οριοθέτησης του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Οι στατιστικές αλλαγές περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση πληροφοριών από την τελευταία Απογραφή Πληθυσμού 2011 (μέση αξία ενοικίου, αριθμός νοικοκυριών) στα πλαίσια αναθεώρησης των τεκμαρτών ενοικίων της ιδιοκατοίκησης και της Ιδιωτικής Κατανάλωσης των Νοικοκυριών.

Επίσης, περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση βελτιωμένων στοιχείων που επιτυγχάνουν τη μέγιστη δυνατή πληρότητα (exhaustiveness).

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, προέκυψαν από αναλυτικότερη διαδικασία ισοσκελισμού των Πινάκων Προσφοράς και Χρήσης  που κατέστη εφικτή λόγω ανάπτυξης εξειδικευμένου λογισμικού.

Τέλος, οι μεθοδολογικές βελτιώσεις αφορούν τη βελτίωση της ταξινόμησης και μεταχείρισης των Οντοτήτων Ειδικού Σκοπού (SPEs) σύμφωνα με τις συστάσεις των σχετικών Ειδικών Ομάδων Εργασίας και τον υπολογισμό Παράνομων δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής για το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Gross National Income Committe).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τζ. Κωνσταντίνου Παναγιώτου: Η διαφθορά στην Κύπρο και αυτό που έρχεται να καταπολεμήσει δραστικά η πρόταση του ΔΗΣΥ
Χάσμα και ολοταχώς προς αδιέξοδο για την ΑΤΑ-Κρατά ζωντανή στον... αναπνευστήρα την προοπτική ο Παναγιώτου
Χωρίς σημαντική μεταβολή έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Αύξηση εσόδων και συγκράτηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τον Μάιο-Τα στοχεία του Γενικού Λογιστηρίου
Tιμολόγηση με βάση χρήση στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές ζητά από την Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπορίου
Ευρεία σύσκεψη στο ΕΒΕ Λεμεσού-Τα επόμενα βήματα για τις εξαγγελίες Νίκου Χριστοδουλίδη
Τμήμα Φορολογίας: Αναθεωρημένη έκδοση εργαλείου υπολογισμού τέλους χαρτοσήμου
Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ